Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od 100 filmova

Stiže ZFF, a evo i zašto će od 11. studenog svi biti u Europi

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
02.11.2017.
u 09:15

Očekuje se da će u devet dana festival koji otkriva zvijezde posjetiti 30-ak tisuća ljudi. Među njima i 70 gostiju iz cijelog svijeta

U finišu su pripreme za 15. Zagreb Film Festival i samo se završni detalji sređuju za veliko otvaranje 11. studenoga.

Očekuje se da će tijekom devet dana ZFF-a, koji se većinom održava u kinu Europa, 30-ak tisuća ljudi pogledati više od 100 filmova, pri čemu je i ove godine glavni program usmjeren na debitantska ostvarenja.

– To što u natjecateljskom dijelu prikazujemo prvi ili drugi film nekog redatelja izdvaja nas na svjetskoj festivalskoj sceni. Imamo poseban identitet i specifični smo po tome da donosimo nove autore, od kojih velik broj njih kasnije postane poznat – kaže Hrvoje Laurenta, izvršni direktor festivala. U sklopu glavnog natjecateljskog programa dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, koji će biti objavljen danas, moći će se pogledati i “Muškarci ne plaču” mladog bosanskohercegovačkog autora Alena Drljevića te “Žaba” njegova zemljaka Elmira Jukića, koja je nastala na radionici lanjskog zagrebačkog festivala te je prvi takav film koji će biti prikazan u glavnom programu.

– ZFF je važan i među autorima jer znaju da im može biti odskočna daska, da je ovo mjesto gdje se otkrivaju zvijezde – ističe Laurenta i dodaje kako je slaganje debitantskog programa uvijek izazov.

– Ustvari, nije problem napraviti program jer mi gledamo kvalitetu filmova bez obzira na to tko ih je napravio, nego je teže “isfurati” te filmove. Lako je kad u programu imate deset svjetskih zvijezda nezavisnog filma koje ne treba posebno predstavljati, no mi radimo s nečime što je ljudima zapravo nepoznato – objašnjava Laurenta te ističe da je zato na ZFF-u i popratni program koji se može pohvaliti velikim imenima. Tako se u njemu, među ostalim, ne smije propustiti film “Bez ljubavi” poznatog ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva koji je u Zagrebu dvaput dobio glavnu festivalsku nagradu.


 

Ovoga je puta njegov film u programu “Ponovno s nama” koji predstavlja nove radove redatelja čija su debitantska ostvarenja prikazana na ranijim izdanjima ZFF-a. U njemu je i “Opčinjen” poznate redateljice Sofije Coppole, a u programu “Velikih 5” s novim ostvarenjima iz pet najvećih europskih kinematografija bit će prikazan i najnoviji film talijanskog autora Luce Guadagnina “Skrivena ljubav” te “Party” britanske redateljice Sally Potter.

Tu su i domaći program “Kockice”, filmovi za djecu i mlade, program u kojem će se prikazivati ostvarenja iz Švedske i Crne Gore.... Važan je i program “Industrija”, posvećen radionicama na kojima će sudjelovati više od 70 gostiju iz svijeta, a među njima i britanski autor James Watkins, redatelj serije “McMafia”, ali i epizode Netflixova “Black Mirrora”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije