Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJAMO VAM ČETVRT

Stenjevec: Između Save, vodocrpilišta i gospodarske zone

21.11.2008.
u 22:15

Gradskom četvrti Stenjevec, koja je omeđena rijekom Savom na jugu, željezničkom prugom na sjeveru te Zagrebačkom cestom i Škorpikovom ulicom dominira gospodarsko-poslovna zona.

Škorpikova se dalje širi
U istočnom dijelu četvrti je mješovita zona s pretežito stambenom namjenom. U tom dijelu prevladavaju zgrade s prosječno sedam katova, kakve će se na slobodnim česticama vjerojatno i nastaviti graditi. Dopušteno je najviše devet katova. Po sredini četvrti prema zapadu do Škorpikove ulice protegnut će se Baštijanova ulica.

Do ulice Jankomir probit će se Kranjčevićeva ulica, dok će se Škorpikovu nastaviti širiti. Njezin sjeverni dio proširit će se na četiri prometna traka sve do Aleje Bologne. Uz produženu Vrapčansku na dijelu između Ljubljanske avenije i Ilice izradit će se urbanistički plan Oranica kojim će se morati “projektirati” i tematski park. UPU će se morati izraditi i za dio zapadno od psihijatrijske bolnice Jankomir.

Taj će kvart dobiti školu, vrtić i policijsku postaju. Natječaj će se morati raspisati i za uređenje parka Ivana Kukuljevića. Sjeverno od Ljubljanske avenije četvrt Stenjevec već je izgrađena poslovnim zonama kao što su City Centar One i hotel Holliday, a trgovački centar Leklerc, istočno od City Centra, nastavit će se graditi.

Za novu zonu, slobodnu carinsku zonu Jankomir, morat će se izraditi UPU, a za nju je već interes pokazala tvrtka Crodux, kojoj je vlasnik umirovljeni general Ivan Čermak. Poglavarstvo mu je odobrilo da može graditi neboder od 33 kata.

Nelogični urbanisti
Mjesta za gospodarsku djelatnost ostalo je još zapadno od Robnih terminala. No urbanisti su napravili nelogičan potez jer su zelenu površinu uza Savu, jugoistočno od Ljubljanske avenije, proglasili gospodarskom zonom iako se ona nastavlja na vodocrpilište Stara Loza (zapadno od Savske Opatovine).

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije