Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARK BEZ SADRŽAJA

Sramota u Maksimiru! Pod ključem Švicarska kuća i vidikovac

Maksimir
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
12.05.2014.
u 12:00

Zbog spora Javne ustanove i zakupaca iz tvrtke Humidor zadnje dvije godine zatvoreni reprezentativni objekti

Još prije dvije godine započela je obnova vidikovca u Parku Maksimir, a iako je prva faza radova trebala trajati maksimalnih 90 dana, najistaknutiji objekt i jučer je građane u šetnji maksimirskom šumom dočekao zatvoren. A tako bi moglo biti i do 2017 godine. Naime, tvrtka Humidor d.o.o. koja je zakupac  prostora u kojemu je nekoć bio lokal, ima ugovor s Javnom ustanovom Maksimir koji vrijedi još tri godine, a kako kaže  vlasnik Alan Andabaka, zbog probijenih rokova i uvjeta, onemogućeno im je da obavljaju djelatnost koju su radili 12 godina.

– Otkad su počeli radovi, naš lokal ne radi. Radovi koji su započeti nikada nisu dovršeni, a nama nadzor nije dao dozvolu u kojoj je navedeno da je vidikovac vraćen u prvobitno stanje. Dakle, ne možemo raditi jer za to ne postoje uvjeti i objekt je potencijalno opasan – kazao je vlasnik tvrtke Andabaka. Da bi vidikovac mogao duže vrijeme ostati zatvoren, govori i činjenica da je spor završio na sudu. Iako zakupci vidikovca ne rade već dvije godine, zbog čega su, kažu, otpustili osmero zaposlenih, Javna ustanova od njih traži najamninu. Zbog toga su ih i tužili.
– Podnijeli smo tužbu zbog nepodmirenih dugovanja, a ugovor s tvrtkom ne vrijedi do 2017. godine jer dugovanja nisu podmirivali. U ugovoru jasno stoji da najamninu moraju plaćati, u protivnom se ugovor raskida – objasnio je ravnatelj Javne ustanove Saša Banić.

Iz Humidora su pak uvjereni da će štetu oni naplatiti.
– Zbog nemogućnosti poslovanja, otkaza koje smo dali ljudima i štete koju smo pretrpjeli sigurni smo da ćemo na sudu dobiti više stotina tisuća kuna odštete – dodao je Andabaka.
No, zbog tog spora na gubitku su građani koji posljednjih godinu dana ne mogu ni u vidikovac ni u Švicarsku kuću koja uz lokal ima i maleni muzej.
– Velika je šteta što je sve to zatvoreno, prvo vidikovac, sada i Švicarska kuća, a mi ne znamo zašto je tako – kazala je Sonja Cikač Kovačić koja svaki dan šeće Maksimirom.

Svako jutro grupa mama vježba s djecom u parku, a rado bi da ih mogu odvesti na sladoled u vidikovac.
– Predugo je zatvoreno i sramotno je da takav objekat ne radi – kazala je Jelena Mareković.
Zatvorene objekte komentirao je i gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao da će se dva najatraktivnija objekta uskoro otvoriti.
– Park se posvađao s vlasnikom, odnosno koncesionarom i sad se vodi sud. Treba pozvati ljude i vidjeti što možemo napraviti nagodbom da to otvorimo. Za to nisam znao sve dok nisam došao na proslavu 1. svibnja, pa sam vidio da je sve zatvoreno. To je neoprostivo, ali riješit ćemo to, treba samo malo strpljenja – kazao je gradonačelnik.

Komentara 8

JO
joshua
21:48 12.05.2014.

Ovo je apsurd. Pa nije Park-šuma Maksimir privatna prćija da njezini objekti stoje godinama zatvoreni zbog privatnih zadjevica ili interesa - građane to ne zanima. Mora postojati mehanizam da grad takve objekte drži otvorenima, a privatni koncesionar, ako je oštećen, neka traži pravdu na sudu. U međuvremenu objekti moraju raditi!

AT
Atanazije
11:28 13.05.2014.

Samo kako je taj Andabaka to vodio, bila je sramota i trebalo bi prekinuti ugovor s njim; ni štrudle, niti bilo kakav lokalni tradicijski specijalitet nisi mogao dobiti uz kavu žblj kategorije; kokakola i pivo, to mu je bila ponuda. Nije mi jasno kako je Grad mogao dopustiti da takav seoski birtijaš drži takve objekte, od takvog značenja za Zagreb.

LU
lutomirski
20:07 12.05.2014.

blesava drzava,to je vec dugo zatvoreno,nema srece od vas....mogu li ja u blizini prodavati perece ili moram prvo fakultet zavrsiti i skolu kako se prave i prodaju pereci ??????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije