Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istančana nepca

Sladokusci zagrebačkog ZOO-a: Tamarini su gurmani, a sve što je narančasto sliste tukani

storyeditor/2023-02-03/PXL_281017_18518655.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/12
04.02.2023.
u 08:00

Svakodnevno u kuhinji ZOO-a slože 200 jelovnika, namirnice stižu i iz inozemstva, medvjedima je praznik kad naruče šarane, za čimpanze priređuju i čajanke

Medvjeđim blizancima kuha se palenta, dvobojni tamarini imaju najkompleksniji jelovnik, tukani su ljubitelji narančaste hrane, a čimpanze se u hladnim danima griju voćnim čajem. Osam timaritelja u kuhinji zagrebačkog Zoološkog vrta svakodnevno sjecka 100 kilograma voća i 350 kilograma povrća, podjela doručka počinje već u sedam sati ujutro, a na raspolaganju, kažu, imaju gotovo sve što se prodaje na tržištu.

Kako bi zadovoljili istančana nepca gurmana, u maksimirskom zvjerinjaku dnevno slože više od 200 jelovnika, a da bi svaki stanar ZOO-a dobio najdražu poslasticu, brine se predvodnica timaritelja Lorena Mičak, koja je i voditeljica odjela za prehranu životinja.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Palenta s voćem za blizance

– Trudimo se da svakoj životinji ponudimo raznoliku prehranu na tjednoj bazi, a pritom pazimo na nutritivne vrijednosti. Zato smo složili tablice kao podsjetnik, iako već napamet znamo kome što treba pripremiti – ističe L. Mičak.

Mesojedi se, primjerice, hrane samo šest dana u tjednu i jedan poste, a u zimskim se mjesecima afričkim lavovima Ayani, Nyoti, Leu i Uzuri tako petkom podijeli 50 do 70 kila mesa kojim se goste i dan kasnije. Njihov se jelovnik sastoji isključivo od mesnih delicija, odnosno goveđih rebara, kunića i kokoši, a svako od njih tjedno slisti gotovo 25 kilograma. Porcijama kuhane palente sa suhim voćem i orašastim plodovima začinjenima medom hrane se pak blizanci Kvetina i Albert, a paru smeđih medvjeda koji su jesenas došli iz Slovačke jednom mjesečno stiže i posebna pošiljka.

– Mladi su i živahni pa su igrom demolirali pola nastambe. Zato im naručimo žive šarane koje im pustimo u bazen, a oni ih potom sami love – objašnjava L. Mičak. Tjedni im se jelovnik, dodaje, sastoji i od raznolikog svježeg i suhog voća, povrća, orašastih plodova te sirovih jaja, a u ljetnim mjesecima počaste ih i sladoledom.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

No najveći izjelice zagrebačkog ZOO-a nisu ni lavovi ni medvjedi, već četveročlana obitelj južnoameričkih nizinskih tapira koji svakodnevno sliste gotovo 27 kilograma hrane. Podijeli im se tako osam kilograma lisnatog, 14 kilograma korjenastog te četiri i pol kilograma ostalog povrća poput tikvica, krastavaca, rajčica i patlidžana. Morski plodovi poput kozica, škampa, dagnji, papalina, gavuna, babuški i rakova omiljeni su pak specijaliteti vidrama, koje se rado počaste i miševima, kuhanim jajima, goveđim te pilećim srcem i jetricom.

Majmuni su, kažu u ZOO-u, posebna priča, posebice dvobojni tamarini čiji je jelovnik najkompleksniji. U kuglice veličine trešnje tako im se slaže smjesa od žumanjaka, kuhane riže, dvije vrste praha, takozvanog "tamarin cakea", zobenih pahuljica i vode, a vole se počastiti i raznim povrćem, kukuruzom šećercem te kukcima. Aktivni stanovnici sektora majmunare vole se i igrati hranom pa im se u zimskim mjesecima dijele neočišćeni kuhani kesteni. A čimpanze se griju i slade uz "čajanku" jer im se svakog jutra posluži topli voćni čaj s agrumima i medom.

Egzotični će tukani pojesti sve što je narančasto pa su im najdraže delicije naranče, mandarine, mango, bundeva i slično, a vole se osladiti i kojom smokvom te oguljenom jabukom. Bananama, narančama, grožđem i šljivama hrane se pak šišmiši kojih je u nastambi oko 200, a 30 kilograma obroka sliste u 24 sata.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Hrana za njegove stanovnike u zagrebačkom se ZOO-u, osim na policama kuhinje i odvojenom skladištu, čuva i u hladnjači na četiri Celzijeva stupnja. Razvozi se u četiri sektora, majmunaru, ptice i močvarice, tropsku kuću te u srednji sektor, koji su tako nazvali jer je u središtu Zoološkog vrta.

Nema samo indijskog oraščića

Do prije nekoliko godina prostorije koja bi služila kao kuhinja nije bilo pa su timaritelji hranu sjeckali ispred samih nastambi, a današnjom se praksom, ističu, puno jednostavnije kontrolira njezina kvaliteta i potrošnja. Namirnice, osim iz Hrvatske, nabavljaju i iz Nizozemske, Engleske i Češke, a od voća i povrća imaju sve što se nalazi na tržištu, osim indijskog oraščića.

– On nije zdrav jer je izuzetno mastan, a ne sadrži vrijednosti koje se ne mogu nabaviti iz drugih namirnica – ističe doktorica veterinarske medicine Ingeborg Bata. Miševi i štakori, kojima većinom hrane gmazove, uzgajaju se također u sklopu ZOO-a, a koriste se isključivo za prehrambene potrebe

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije