Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
180 godina od rođenja

Šenoa se vratio u Prag, gdje je bio student prava

Detalji iz kuće Augusta Šenoe
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
23.10.2018.
u 10:40

Naš poznati autor nije imao samo jednu, već pet praških adresa, što se može iščitati iz njegovih bilješki

Uskoro, 14. studenog, navršit će se 180 godina od rođenja našeg književnika Augusta Šenoe. I uoči te značajne obljetnice prošlog je tjedna na pročelju jedne kuće u samom centru Praga, na Karlovu trgu, otkrivena spomen-ploča Augustu Šenoi jer je on na tom mjestu živio kao podstanar studirajući na Pravnom fakultetu Karlova sveučilišta.

Vlasnica rekla može

– Inicijativa da se u Pragu postavi spomen-ploča Augustu Šenoi došla je od Hrvatsko-češkog društva i njihova predsjednika Marijana Lipovca. Naime, Šenoa je u Pragu živio od 1859. do 1865., za vrijeme studija prava na Karlovu sveučilištu. Tijekom tog vremena stanovao je na više adresa, a iz njegovih bilješki uspjela sam pronaći da je to bilo na najmanje pet praških adresa. Jedna od njih je i ova u samom centru Praga. Odluka da se spomen-ploča postavi baš na toj adresi donesena je zato što je ta kuća sada u privatnom vlasništvu jedne žene koja je odmah dala suglasnost. No kuća u kojoj je Šenoa doista stanovao srušena je krajem 19. stoljeća tako da se spomen-ploča zapravo sad nalazi na mjestu kuće u kojoj je Šenoa živio – kazala nam je Jasmina Reis, članica obitelji Šenoa i voditeljica muzeja “Kuća Šenoa”. Izradu dvojezične spomen-ploče s natpisima na hrvatskom i češkom jeziku financirao je Grad Zagreb.

Obitelj mu iz Časlava

Otkrili su je pak hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Saboru te izaslanik gradonačelnika Zagreba Vladimir Bilek, Marijan Lipovac i Jasmina Reis. Nakon prigodnih govora, Danica Vukelić, dopredsjednica Udruge umjetnika August Šenoa, pročitala je fragmente iz Šenoine pripovijetke “Prijan Lovro” čija se radnja odvija u Pragu za vrijeme Šenoinih studentskih dana.

– Otkrivanje ove spomen-ploče znači nam jako puno jer je to dokaz da Šenoa nije zaboravljen ni izvan naših granica – naglasila je Jasmina Reis dodavši da su tom prilikom posjetili i češki gradić Časlav iz kojeg potječu Scheynoche, preci Augusta Šenoe s očeve strane.

Komentara 1

IN
inox14
13:34 23.10.2018.

Kamo sreće da su svi Hrvati porijeklom Česi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije