Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularne ture za domaće

Zagrepčani baš vole biti “turisti u svome gradu”

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
28.06.2018.
u 10:52

Neki razgledi namijenjeni lokalcima bukirani su i mjesec unaprijed

S jedne strane Trga bana Jelačića u krugu stoji grupa turista iz Azije, a kod Manduševca vodič na engleskom jeziku objašnjava povijest tog izvora.

Zrinjevcem šeta skupina Talijana, tu je i jedna grupa sa španjolskoga govornog područja, a na početku Ilice eto i – domaćih. Od kada je metropola doživjela turistički bum, Zagrepčani, naime, jednako često idu u obilaske grada kao i stranci; štoviše, čak se moraju organizirati ture specijalizirane baš za njih.

Samo na hrvatskom

Jedna od takvih je obilazak grada “Putevima Augusta Šenoe” koju vodi Gordana Maravić. Ona svake druge subote na tri sata postaje Šenoina učiteljica Branka te vodi grupu od kuće u Vlaškoj u kojoj se književnik rodio do memorijalnog centra u Mallinovoj.

– Ovo je baš prava domaća tura i zato je samo na hrvatskom jeziku. Strancima ne bi bila toliko bliska jer je poanta da ljudi preko priča o Šenoi osjete povezanost sa svojim gradom – govori licencirana vodičica koja ističe da se čak i oni koji puno znaju o Zagrebu iznenade nekim informacijama koje čuju.

Na razgledu se zapravo govori o povijesti cijele jedne obitelji koja je isprepletena s poviješću metropole. Tako učiteljica Branka na Europskom trgu priča anegdotu kako je u Vlaškoj 11 živio prvi poznati zagrebački stogodišnjak čijom je dobi Šenoa bio fasciniran. Grupa se zaustavlja i u Radićevoj ispred broja 9, gdje je Šenoa imao svoju slastičarnicu, a ondje Branka vadi kutiju s paprenjacima koje je pripremila prema originalnom receptu njegove obitelji.

– Ovo je odlična ideja za provođenje slobodnog vremena, došli smo da bismo naučili nešto novo, a klinci su oduševljeni – rekla je Zagrepčanka Ina Somić, koja je “Putevima Šenoe” išla s četverogodišnjim sinom Bornom te sedmogodišnjom kćeri Tijom. U razgledu svaki put sudjeluje 30-ak ljudi, a organizatorica Jasmine Reis kaže da su bukirani i mjesec dana unaprijed.

– Turu sam osmislila sasvim slučajno kada sam, proučavajući povijest obitelji, shvatila koliko je vezana za Zagreb. Pa čak je i Šenoa za sebe govorio da je on zagrebački sin, tako da je svakom stanovniku metropole doživljaj čuti takvu priču – govori nasljednica ostavštine obitelji Šenoa te dodaje kako ju je velik interes ipak iznenadio. Prvi je razgled organizirala prošle godine, a nakon što je postigla velik uspjeh, javila se na natječaj Grada te dobila poticaje tako da će učiteljica Branka ture voditi tijekom cijele 2018., i to besplatno za sve.

Uvijek su puni

Besplatne razglede dvaput godišnje za domaće organizira i Društvo turističkih vodiča Zagreba čiji predsjednik Žarko Gazzari kaže da su izrazito popularni.

– Ima komentara poput: “Jao, pa živim tu cijeli život, a nikad nisam to primijetio”, što je jako simpatično. Zagrepčanima je i zanimljivo držati ture jer možemo preskočiti osnovne podatke o povijesti naroda i jezika te se baviti detaljnijim pričama – ističe Gazzari, a da domaći baš vole biti turisti u svome gradu, smatra i Iva Silla, koja vodi tematske ture “Secret Zagreb”.

– Nije im problem ni platiti ako smatraju da će imati priliku naučiti nešto novo o svome gradu, a najčešće razglede traže za neke praznike i događanja, poput božićne ili ljubavne ture za Valentinovo – ističe I. Silla.

A tura “Tajne Griča”, koja je pravi hit u ljetnim mjesecima, toliko je omiljena među Zagrepčanima da se jednako često vodi na hrvatskom kao i na engleskom jeziku – petkom za domaće, a subotom za strance. I uvijek su puni.

Komentara 1

DU
Deleted user
06:30 30.06.2018.

Valjda turistički vodič a ne "turistička vodičica", a kad je već govor o Šenoi bilo bi zgodno reći nešto i o Izdavačkoj kući August Šenoa, koju su tako bezočno uništili u Zagrebu 1992. godine!? Dao bih se kladiti da to turistički vodić ne zna, da smo imali štampariju i u njenom sklopu Izdavačku kuću "August Šenoa"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije