Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Jelkovec

Sanjamo dan kad ćemo, umjesto u skučeno sklonište, na misu u crkvu

30.10.2020.
u 08:41

Gradit će se u istočnom dijelu naselja, na parceli omeđenoj ulicama 144. brigade HV-a, Borisa Ulricha i Dragana Plamenca

U atomsko sklonište može ih stati pedesetak, odnosno još manje ako se pritom uzima u obzir neophodan razmak od metar i pol između njih zbog epidemioloških mjera. Većina vjernika zato za vrijeme mise stoji vani, slušajući župnikovu propovijed s velikih zvučnika postavljenih ispred ulaza. Četiri puta dnevno održava se bogoslužje u Župi svetog Ivana Pavla II. u Novom Jelkovcu, u 7.45, 9, 11 i 18.45 sati jer je župljana mnogo, između sedam i osam tisuća, što je otprilike 100 puta više nego što bi ih se u ovaj prostor ikad moglo stisnuti. A dok hodaju prema skloništu, odjeveni u svoje najbolje nedjeljno ruho, mnogi od vjernika i nesvjesno pogledavaju prema obližnjoj ledini i velikom križu na njoj, gdje bi jednog dana trebali niknuti crkva i svetište.

Imamo vrtić, škole, bazen...

Mlada je ovo župa, osnovana 2011. godine, dok je Novi Jelkovec još bio naselje u nastajanju. S godinama je kvart nabujao u gusto naseljeno područje s nekih 12 tisuća stanovnika, od kojih su velika većina vjernici. Kapaciteti atomskog skloništa smještenog u blizini osnovne škole odavna su prerasli potrebe sve brže rastuće pastve pa su gradnja crkve, a potom i svetišta postali jednim od prioriteta župe.

– A neprestano se doseljava još ljudi, pretežito mladih obitelji s djecom, a mnogi od njih također idu u crkvu. Potreba za crkvom zaista je velika – kaže nam Nadica Mišić.

Na ovoj privremenoj lokaciji jednostavno nema mjesta osim za djelić vjernika, podsjećaju Ivica i Marica Matuha pa kvart godinama željno iščekuje svoj sakralni objekt. Zajedno s prijateljem Vladimirom Marčinkom gotovo svaki dan onamo idu moliti krunicu i dobro znaju koliko taj prostor može biti skučen.

– Vidjeli ste kako izgleda unutra, mislim da je evidentno da nam ovaj prostor nije dovoljan – nadovezuje se župnik Josip Horvat, koji vodi i župu u Ivanjoj Reki. Svake godine sve je više, dodaje, krštenja, pričesti i krizmi, stoga se svi nadaju da će ubrzo izići iz atomskog skloništa. No, neovisno o tome hoće li nova crkva na ledini osvanuti za godinu dana, tri ili deset, vjernici svoje atomsko sklonište, kažu, neće napustiti.

– Situacija je takva kakva jest i sretni smo što imamo barem ovo. Mi iz Jelkovca nikad nećemo otići – ponosno kažu roditelji Cecilija i Daniel Ćurić.

No, unatoč tome što je središte njihove župe fizički sitno, ona ima bogat i raznolik život. Osim crkvenih zborova, tu su i razne molitvene skupine, zajednice i kateheze, a ondje utorkom djeluje i Caritas.

I nakon što su dobili vrtić, osnovnu i srednju školu, pa čak i bazen, kažu stanovnici Novog Jelkovca, bio bi i red da konačno stigne i crkva, a čini se da su došli jedan korak bliže realizaciji tog dugogodišnjeg sna jer je ovo pitanje bilo jedna od tema ovotjedne sjednice Gradske skupštine. Raspravljalo se, točnije, o detaljnom planu uređenja stambenog naselja na lokaciji Sopnica – Jelkovec, na kojem se radi od 2003. godine, a morao je biti mijenjan zbog inicijative Zagrebačke nadbiskupije i Holdinga da se uvrstiti i gradnja buduće župne crkve i svetišta sv. Ivana Pavla II. Prihvaćen je većinom glasova konačan prijedlog njegovih izmjena i dopuna, ovaj put sa sakralnim objektima uvrštenima u nacrte. Oba će se nalaziti na istočnom kraju naselja, a zauzet će sjeveroistočni dio parcele omeđene ulicama 144. brigade HV-a, Borisa Ulricha i Dragana Plamenca.

Plac će se “pomaknuti”

– Osnovnim ciljevima i programskim polazištima izmjena i dopuna plana uređenja naselja potrebno je omogućiti izgradnju buduće župne crkve i svetišta sv. Ivana Pavla II na lokaciji rezerviranoj za uređenje tržnice u Novom Jelkovcu, iznaći alternativnu lokaciju za smještaj tržnice te u cijelom obuhvatu plana preispitati odredbe koje se odnose na promet u mirovanju – objašnjava se u dokumentu zašto se išlo u njegove modifikacije. Ističe se u njemu i da se tržnica neće daleko seliti, već će se jednostavno “pomaknuti” nešto južnije u sklopu iste parcele, odnosno na ugao ulica Dragana Plamenca i Borisa Ulricha, a imat će i vlastitu garažu. Što se tiče ostatka plana, i dalje se, prema dokumentu, namjeravaju graditi brojni novi sadržaji koje kvart još nema, poput trga, parka, kulturnog centra, javnih garaža...

Ključne riječi

Komentara 2

KI
KidamNaLijevo
12:01 30.10.2020.

A ja pomislio da vam treba popuniti one silne, prazne i porazbijane poslovne prostore ispod zgrada i popuniti prazne garaže koje propadaju a izvjesna manjina ih koriste za paljenje vatre.

KO
Kokoiduhovi
09:37 30.10.2020.

Crkva je sigurno već platila projekte, dobila lokacijsku, a sada će za mjesec-dva skupiti lovu za gradnju. Od ogromnih donacija iz inozemstva, od centralne blagajne te drugih zajednica....to je sitnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije