Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKO OŠTEĆENA U POTRESU

Pokrenuta akcija za obnovu župne crkve sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima

Župna crkva sv. Mihaela u Gračanima
Foto: Glas Koncila
1/5
28.10.2020.
u 11:38

Na vanjskim zidovima crkve vidljive su tanke pukotine u boji, no riječ je ipak o nešto dubljim i ozbiljnijim oštećenjima koja će također zahtijevati poseban popravak.

U potresu koji je pogodio Zagreb stradala je i župna crkva sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima. Najteže je stradao zvonik u koji je trenutno opasno ulatiti. 

Iako su oštećenja slabije uočljiva u samoj crkvi, najveće pukotine ipak se naziru  na dva mjesta na bočnim zidovima. Na vanjskim zidovima crkve vidljive su tanke pukotine u boji, no riječ je ipak o nešto dubljim i ozbiljnijim oštećenjima koja će također zahtijevati poseban popravak, navodi Glas Koncila. Kako bi se crkva obnovila, pokrenuta je akcija čiji je cilj sakupiti dovoljno novca za obnovu.

Župna crkva sv. Mihaela u Gračanima
1/5

Molbu za donacije prenosimo u cijelosti. 

"U snažnome potresu koji je u rano nedjeljno jutro 22. ožujka 2020. g. pogodio grad Zagreb i njegovu okolicu, među mnogim drugim objektima, stradala je i naša župna crkva sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima.  Ova crkva, izgrađena oko 1622. g., oaza je mira i spokoja. Smještena je izvan vreve gradskoga života, na idiličnim obroncima Medvednice. Koliko se snažno usjekla u svijest lokalnoga stanovništva govori i činjenica da su upravo po njoj nazvane ulice i naselja oko nje: Gračanski Mihaljevac, Mihaljevac… Zajedno sa svojim cintorom mjesto je na kojem su mnogi crpili duhovnu snagu, uzdizali svoje prošnje Bogu iz ove doline suza, ali i zahvaljivali za mnogobrojna dobročinstva koja im je milosrdni Gospodin udijelio. Dragocjeni je spomenik povijesti i kulture. Danas je, nažalost, teško ranjena brojnim napuknućima u svom zvoniku i svodovima.

Kako bismo našu gračansku ljepoticu mogli ostaviti i budućim naraštajima, da i nadalje bude oaza mira te mjesto duhovnosti, potrebni su znatni zahvati na njezinoj obnovi i otklanjanje štete uzrokovane potresom. Budući da to ne možemo sami, ovim putem molimo i za Vašu pomoć, kako duhovnu, tako i materijalnu, bez koje obnova nije moguća. Svoj prilog možete uplatiti na ovdje navedeni broj računa i time doprinijeti obnovi gračanske crkve koja u svojem zagrljaju čuva posmrtne ostatke 294 žrtve komunističkih zločina od vremena Drugog svjetskog rata i poraća.  Svojim prilogom omogućit ćete da i novi naraštaji, baš kao naši preci te kao mi danas, mogu ovdje doživjeti odmor duše i tijela. Unaprijed iskreno zahvaljujemo na Vašim darovima i uključujemo Vas u svoje molitve", navodi se u apelu. 


ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA
ŽUPA SV. MIHAELA ARKANĐELA – GRAČANI 
Isce 33a
10 000 Zagreb
OIB 08274310622
ZA UPLATE IZ HRVATSKE I INOZEMSTVA:
PRIVREDNA BANKA ZAGREB
IBAN: HR7423400091110132566
SWIFT ili BIC: PBZGHR2X
Napomena: za obnovu crkve
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije