Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oktanski spektakl

U Zagrebu održan spektakularan sajam škripe i spaljenih guma

05.06.2017.
u 12:21

“Brzi i žestoki“ zapravo je utrka ubrzanja u kojoj je cilj vidjeti tko će najbrže proći duljinu od samo 402 metra, odnosno tko će do kraja staze postići najveću brzinu.

Škripa kotača, miris spaljenih guma i benzina, dim iz auspuha, vrući asfalt, atraktivne hostese i vozači željni brzine. Scene poput onih iz filma “Brzi i žestoki” vidjele su se za vikend u Zagrebu na istoimenoj utrci. Nabrijane jurilice zauzele su, ni više ni manje, nego Aveniju Dubrovnik na kojoj je tijekom dva dana jačinu motora odmjerilo 237 natjecatelja.

Lokacija je vrhunska

“Brzi i žestoki“ zapravo je utrka ubrzanja u kojoj je cilj vidjeti tko će najbrže proći duljinu od samo 402 metra, odnosno tko će do kraja staze postići najveću brzinu. Brojke koje su vozači pritom postizali bile su i više nego impresivne, pa su automobili išli i 250, a motori i do 270 kilometara na sat. Najbrži su tako stazu projurili i za manje od 9 sekundi.

– Iako je za vozače zahtjevna, to je vrlo jednostavna utrka za gledanje i zato je publika voli. Inače vide samo dio staze, a sada prate vozilo cijelo vrijeme – rekao je Dario Ljubičić iz Auto Kluba Brzina koji je u Zagrebu po drugi puta organizirao oktanski spektakl “Brzi i žestoki“ poput onih koji su se proslavili u popularnom filmu. A osim što su uživali u utrci ispred Velesajma, posjetitelji su fascinirano razgledavali limene ljubimce – uglavnom Volkswagen Golfove 1 i 2, stare Renaulte i Peugeote, a bilo je tu i par “fićeka“.

– Nije za ovu utrku bitno ono vani, nego ovo ovdje unutra – objašnjavaju vlasnici jurilica, dok ih tapšaju po haubi pa nastavljaju kako može na stazu doći i više milijuna vrijedan Ferrari, ali i on će na kraju gutati njihovu prašinu.

– Ovo su auti koji su vrhunski prerađeni, odnosno tunirani kako bi imali jako veliko ubrzanje i uopće nisu predviđeni da se njima inače voze duge utrke ili da ih se općenito koristi za prijevoz. Njihov izgled jako vara, a i skuplji su nego što izgledaju. Ali to su auti koji su jako ograničena “roka trajanja” jer ne mogu izdržati takav napor više od par puta. Kad se raspadnu, onda ide nova prerada – rekao je 27-godišnji vozač Miklós iz Mađarske kojeg je oduševilo što se utrka vozi usred grada što je posebno iskustvo.

– Mi smo veliki ljubitelji brzine, vozimo aute koji imaju više stotina konjskih snaga i to nam je hobi. Ali inače ne divljamo po cesti, iako mnogi to misle – dodaje pak vozač Ivan iz Zagreba koji je, osim na utrci, sudjelovao i na natjecanju u jačini decibela automobilskih audiosustava. Penjali su se i do impresivnih 154,7 decibela što je glasnije od zvuka polijetanja zrakoplova.

Da mi ga je jedan dan voziti...

Vozače iz više od 10 zemalja koji su se borili za titulu najboljeg u više različitih kategorije za vikend je došlo gledati oko 30.000 ljubitelja adrenalina koji su uživali i u popratnom programu. Na Velesajmu su predstavljeni trendovi u automobilizmu, a organizirane su i virtualne vožnje, test spretnosti za vozačice, karting utrke za najmlađe... Postavljena je i izložba rijetkih i starih automobila, poput Buick specijala iz 1948., a bilo je tu i luksuznih ljepotana poput Lamborghinija.

– Uf, da mi ga je jedan dan voziti, ma samo jedan krug da ga mogu isprobati – komentirali su gledatelji koje je oduševila i utrka popularnih Dragstera, “zvijeri“ koje toliko jure da ih se može zaustaviti samo uz pomoć padobrana. Vrućine nisu spriječile gledatelje da cijeli dan prate utrku, a temperaturu je dodatno podizalo i više od 80 atraktivnih hostesa koje su predstavljale automobile, vodile nagradne igre...

 

Komentara 4

NE
neboiznadzagreba
12:41 05.06.2017.

Zbog ove privatne predstave u organizaciji CIAK AUTA u gradu se zaustavlja promet, to je valjda ono što nas treba veseliti.

Avatar Ruanda2013
Ruanda2013
22:34 06.06.2017.

Kakvi kompleksaši...katastrofa oko cega se pjudima život vrtin

NE
neboiznadzagreba
12:40 05.06.2017.

Zbog ove privatne predstave u organizaciji CIAK AUTA u gradu se zaustavlja promet, to je valjda ono što nas treba veseliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije