Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hendrix'

Svi pričaju o novoj rasvjeti mosta! Neki su oduševljeni, drugi kažu da je kič

Hendrixov most
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
03.06.2017.
u 11:31

Prvi je put “Hendrix” na mostu pisalo legalno – svjetlima, a ne bojom. Grad je na svoju ruku dogovorio projiciranje iz dvorišta uz nasip, a dizajneri nisu ništa znali.

Nakon godina i godina prepucavanja hoće li na Željezničkom mostu u Zagrebu stajati natpis “Hendrix” koji ga je i proslavio, jučer se on konačno prvi put službeno na njemu mogao vidjeti. Istina, samo na pola sata, ali barem legalno.

Iako su Hrvatske željeznice, koje upravljaju mostom, čak podržale peticiju da on nosi ime po slavnom glazbeniku, nisu mogle dopustiti grafit s obzirom na to da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture i tehničke baštine. Stoga je ovaj put na mostu projiciran svjetlosni natpis i čini se da se kompromis pokazao kao pun pogodak.

Simbol urbane pop-kulture

Natpis je projiciran u sklopu predstavljanja nove dekorativne rasvjete na mostu. Zasvijetlila je glavna greda te gornja konstrukcija, a boja i dinamika svjetla se mijenja kad prolaze vlakovi koji se također osvjetljavaju, pa most bliješti, blinka, sjaji... I dok je neke oduševio novi izgled, drugi su zaključili kako je riječ “o običnom kiču“. Ipak, većina je pozdravila natpis čije je projiciranje organizirao Grad.

– Zahvaljujući grafitu taj je most dobio gotovo kultni status i postao jednim od simbola urbane pop-kulture Zagreba – rekli su u Gradu te dodali da je most prigodno osvijetljen baš u godini kada se obilježava 50. godišnjica Hendrixova prvog albuma, čime se Zagreb pridružio obljetnici. Stoga su na otvorenju rasvjete svirali i neki kultni Hendrixovi hitovi poput Hey Joe, Red House, Manic Depression...

– Novo osvjetljenje mi se sviđa, a drago mi je i da je Zagreb prihvatio povezanost mosta s Hendrixom i nadam se da to ide u smjeru da se most službeno preimenuje, iako je za to nadležno ministarstvo – rekao je pak Jerko Balić, mladi Zagrepčanin koji je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za preimenovanje mosta.

Ipak, kako doznajemo, svjetleći natpis na otvorenju nije bio plan autora novog vizualnog identiteta. To je Grad dogovorio “sa strane“, pa je projiciran iz jednog dvorišta uz nasip. – Taj natpis nije tamo prema prvotnom planu, niti je to bila naša želja i volja, ali tako je Grad Zagreb odlučio – poručili su iz Tvrtke Skira koja stoji iza projekta. Opisali su ga neobičnim, zahtjevnim i jedinstvenim.

Još sedam mostova

Autor projekta je direktor tvrtke, poznati i nagrađivani pulski dizajner rasvjete Dean Skira.

– Dvije smo godine intenzivno radili na ovom tehnički zahtjevnom projektu kako bismo ga uskladili sa strukturnim, elektroinstalacijskim i sigurnosnim ograničenjima. Bijelom smo svjetlošću željeli naglasiti konture mosta i njegovu prepoznatljivu zelenu boju, dok smo svjetlima u boji istaknuli vlakove – objasnio je Skira koji je projekt realizirao u suradnji s inženjerima konstrukcije Metal-Projekt, izvođačima radova Elicom te uz podršku Lipaprometa i Hrvatskih voda. Projekt je stajao pet milijuna kuna, a tijekom iduće dvije godine trebalo bi biti osvijetljeno i ostalih sedam mostova po čemu će Zagreb postati prepoznatljiv.

 
  

Komentara 19

Avatar Idler 3
Idler 3
12:47 03.06.2017.

Užas jednako kolko i kič. Taj natpis ni nigdar bil simbol ničeg kao što nit Hendrix ni simbol pop-kulture! Najgore od sveg kaj Bilan i slični ideju pojašnjavat Zagrebu kaj je to zagrebačka kultura !!!

PR
Pravednik1973
16:32 03.06.2017.

Nisu li majmuni koji devastiraju grad šaranjem grafitima fasade zgrada pretjerani kič napravili od ovoga grada?

DU
Deleted user
09:19 04.06.2017.

Još svjetlosnog zagađenja. Nikako se ne slažem s postojećim lunaparkovskim izgledom Zagreba. Zaista ima niz potrebnijih stvari od fontana i šarenih svjetala, koja k tomu niti su ekološka niti su potrebna, a košta ne samo montaža, izgradnja nego i potrošnja. Život nam nije ni jeftiniji ni lakši ni bolji od fontana i neona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije