Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.02.2019. u 08:15

Kompostana 105 km od mjesta na kojem se otpad skuplja nije jeftino rješenje

Odvajaš više, plaćaš manje. Ta sasvim logična premisa koja proizlazi iz činjenice da je samo miješani otpad na kraju smeće čija obrada košta, u metropoli je već pala u vodu, a sad će se u njoj, čini se, i utopiti. Grad već plaća oporabu plastike na kojoj je još donedavno, iako ne baš znatno, ipak zarađivao, a smještajem kompostane u Novskoj Zagrepčani na računima za odvoz smeća uskoro mogu očekivati samo neugodna iznenađenja.

Postrojenje za obradu udaljeno 105 kilometara od mjesta na kojem se otpad skuplja nikako ne može biti jeftina varijanta, pa čak i ako će otpatke od kuhanja svakodnevno do kompostane prevoziti samo jedan kamion, što je otprilike vjerojatno kao i da će Zagreb za godinu dana odvajati 50 posto otpada, što je naredila Europska unija. U ovom slučaju, međutim, dodatnom minusu na mjesečnom saldu ipak ćemo moći zahvaliti ponajviše sami sebi.

Postrojenje zatvorenog tipa izvan naseljenog područja, otvaranje novih radnih mjesta, a i činjenica da će, zapravo, netko za njih izgraditi ono što bi ionako morali sami, sasvim je bila dovoljna Novskoj da se odluči k sebi primiti sav biootpad najvećeg hrvatskog grada. Plus svoj. Nije ih strah ničeg, kažu, jer ako mora biti po propisima Europe i uz njihovu se pomoć kompostana gradi, onda, eto, vjeruju da će se sve napraviti po nekim pravilima. 

A nije im ni zgorega usput da se netko tamo riješi i nezaposlenosti. – Ne znam, valjda nitko ne želi svoje smeće u svom dvorištu – zašto se ne bune protiv kompostane u Novskoj, a jesu u Brezovici probao je objasniti gradonačelnik Marin Piletić. A upravo njegovi stanovnici imat će svoje, a bome i tuđe smeće, a uz to besplatno postrojenje, radna mjesta te manje račune od onih koji će dolaziti u Zagrebu.

>>Kontejner za plastičnu ambalažu u naselju Prečko zatrpan otpadom

Ključne riječi

Komentara 20

KA
Karloho
10:20 14.02.2019.

Jad i bijeda,kada će građani razvrstavati odpad plaćati će ga skuplje nego kada nisu to radili,gdje je tu logika...

TM
trade_mark
09:12 14.02.2019.

tako je. sami smo si krivi jer 25% "zagrepčana" glasa za bandića, a ostali zagrepčanci i purgeri doma navlače kožicu. e pa... eto vam ga!

LA
larala
06:52 15.02.2019.

Opet laži da se opravda lopovluk. Tipicna hrvatska prica, no cinjenice govore nešto drugo... kompostana 100 km od Zagreba dobit ce besplatnu sirovinu koju ce nakon toga prodavati i na kojoj ce opet netko od rođa zaraditi i bogatiti se preko leđa naivnih građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije