Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se osloboditi smeća

Kanta? Ne treba mi. Sav moj otpad stane u malu limenku

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
07.02.2018.
u 15:35

Poanta je u dobrom planiranju, kaže studentica kojoj nova regulativa koja nalaže odvajanje ne predstavlja velik izazov

Kad ide u trgovinu, Anamarija Prgomet obvezno sa sobom nosi platnenu vrećicu s nekoliko staklenki, iskorištene škarnicle i plastične vrećice s patentnim zatvaračem. Razlog je jednostavan – kako ne bi kupila nikakvu dodatnu, za nju nepotrebnu ambalažu.

Stvaranje otpada za ovu je 26-godišnju studenticu pravi bauk, pa kanta za smeće u njezinu stanu služi kao spremište za sredstva za čišćenje. A ono što baš mora baciti stavlja u korištenu, opranu malenu limenku.

I kumice košta manje

– To vam je zapravo moja kanta za smeće. Otpada gotovo da i nemam, poanta je samo u dobrom planiranju. Nemate pojma koliko je jednostavno i oslobađajuće živjeti bez otpada i konzumerizma koji nas prati u stopu – kaže Anamarija, koja se za sve popularniji svjetski pokret “Zero Waste” (engl. nula otpada) zainteresirala prošlog ljeta. Pogledala je, ističe, gotovo sve videe na YouTube kanalu koji govore o tome kako živjeti bez smeća, pa Odluka o načinu prikupljanja otpada po kojoj su svi Zagrepčani obvezni odvajati ga njoj ne predstavlja velik izazov. Svoju je kantu za smeće, odnosno limenku, počela puniti prije mjesec i pol dana.

– Povremeno bacim nešto u kontejner koji pripada našem haustoru. I bez obzira na to što ne stvaram smeće, plaćam odvoz otpada. Podstanar sam u stanu, pa ne želim raditi probleme – govori.

Svoj je stil života odlučila podijeliti s javnošću, pa je na Facebooku prije pola godina oformila stranicu “Zero Waste Croatia”, na kojoj sve koji je prate, njih gotovo 700, educira o tome kako kupovati bez ambalaže.

– Umjesto kupnje flaširane vode, imam staklenu bocu koja se može koristiti uvijek iznova, sve što kupujem, kupujem u rinfuzi, kad idem na plac, mnogi trgovci i kumice s odobravanjem mi prodaju robu jer uvijek donesem škarnicle u koje sve stavim, a i njih to košta manje – nabraja ova studentica. Osim toga, pri narudžbi hrane “za van” u restoranima već je poznata po tome što joj ne trebaju plastične čaše, pribor za jelo i slamke, salvete i slično. Uvijek nosi svoju metalnu posudu za hranu i “3 u 1” beštek, koji čine vilica, žlica i nož spojeni u jedan plastični komad pribora.

Izrađuje pastu za zube

– Imam i svoju šalicu za “coffee to go” kako ne bih svaki put uzimala drugu papirnatu čašu – kaže. Izbjegava čak i one vrste namirnica koje se uglavnom ne mogu kupiti bez ambalaže, poput mlijeka, paste za zube, čokolade...

– Sve to izrađujem sama u svom stanu. Veganka sam, pa radim i poseban sir od sojina mlijeka. A može se napraviti i prirodni enzim za čišćenje od ostataka voća. Jednim, doduše, kupovnim, čistim sve u stanu – objašnjava. Ostatke voća i ostali biootpad, pak, sortira izvan stana i potom ga baca u obližnju šumu te ga tako “vraća prirodi”. Ne koristi spužvicu za pranje posuđa, već drvene četke sa zamjenjivom glavom koje se lako kompostiraju, pri tuširanju koristi isključivo domaći sapun, a umjesto papirnatih maramica, nos ispuše u platnene.

– One se mogu koristiti dok se ne unište, a to znači puno puta. A kad se zaprljaju, samo ih treba oprati u stroju za rublje zajedno s ručnicima i to je to – zaključuje.

1/14

Komentara 20

GU
Gumbar136
15:43 07.02.2018.

kad bute vi riješili tjedni i mjesečni otpad ,a ne u istu kantu onda ću ja razvrstavat.

Avatar Maxich
Maxich
17:47 07.02.2018.

Riječ je o studentici koja se hrani u studentskoj menzi i ponekad kupi nešto u trgovini. Nek se javi kad bude imala obitelj. Za količinu otpada koju će proizvesti trebat će joj prostorija veličine špajze da bi sve propisno reciklirala. I svaki dan će za sobom vući tačke da to svrsta tamo gdje treba.

DU
Deleted user
16:08 07.02.2018.

Krasno bi bilo kad bi smo svi mi organski otpad vraćali prirodi u obližnjoj šumi /ili parku/.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije