Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADEN MIKULIN

'Prvu bistu Jima Morrisona su ukrali, ali želim da opet osvane na njegovu grobu'

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
08.07.2021.
u 10:49

Nazvana je “Dodirom do umjetnosti”, otvorena je do 5. rujna, a sadrži još 14 Mikulinovih skulptura te priče koje se kriju iza svake od njih

Kao mladić izradio je kamenu bistu Jima Morrisona, koja je postavljena na njegovu posljednjem počivalištu na pariškom groblju Père-Lachaise u povodu desete obljetnice smrti. Mladenu Mikulinu, akademskom kiparu i profesoru na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, vođa benda The Doors bio je velika inspiracija, što zbog strasti prema rock-glazbi, što zato što je ta skulptura obilježila i rasplamsala njegovu karijeru. Prije 33 godine ukradena je, a Mikulin je u međuvremenu izradio još dva Morrisonova portreta, gipsani model za brončanu bistu te brončanu posmrtnu masku. Želja mu je da bista legendarnog glazbenika jednog dana ponovno osvane na grobu u Parizu, a oba se djela mogu vidjeti, ali i opipati, na izložbi u Muzeju grada Zagreba. Nazvana je “Dodirom do umjetnosti”, otvorena je do 5. rujna, a sadrži još 14 Mikulinovih skulptura te priče koje se kriju iza svake od njih.

Priče i na Brailleovu pismu

Svoje emocije umjetnik, objašnjava autorica koncepcije izložbe Vesna Leiner, prenosi na materijal u kojem stvara, a dodirom to svi mogu osjetiti.

– Želja nam je bila napraviti izložbu dostupnu svima. Zato je dvojezična, na engleskom i hrvatskom, a priče su izložene i na Brailleovu pismu. Spustili smo postamente na kojima su skulpture kako bi ih svi mogli doživjeti dodirom, od osoba koje ne vide do onih koji su u invalidskim kolicima. Bit će i vodstava na znakovnom jeziku, uvećana su slova sadržaja za slabovidne i postavljen veliki ekran s 3D prikazom skulptura – kaže V. Leiner.

Svi su eksponati u prizemlju muzeja, osim 180 centimetra široke skulpture Miroslava Krleže koja je izdvojena u sjevernom dijelu dvorišta. A u postavu su i skulpture književnika Dragutina Tadijanovića i Marka Marulića, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, glumice Ene Begović, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, kardinala Alojzija Stepinca, ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića...

28.06.2021.., Zagreb - Kiparska izlozba u Muzeju grada Zagreba Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Uvjet generala Bobetka

– Neke od ljudi čije sam skulpture izradio imao sam čast upoznati, poput generala Janka Bobetka. Postali smo prijatelji u Domovinskom ratu. Svidjela mu se ideja da ga portretiram, ali imao je jedan uvjet, rekao je: “Želim da mi se ne naprave činovi, samo oznaka hrvatske vojske na kragni. Svi smo mi jedno”. To govori koliko je bio jednostavan – prisjeća se Mikulin.

Poznavao je i doajena hrvatskog motociklizma Vilka Severa, kojem je također izradio bistu, koja se nalazi na njegovu grobu na Mirogoju. Za neke je radove i nagrađivan, a spomenikom fra Grgi Martiću osvojio je prvo mjesto na natječaju koji je 1993. proveo Grad. Spomenik u bronci postavljen je u Martićevoj, a na izložbi se predstavlja gipsana glava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije