Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba detaljno planirati

Projektanti dobili zadatak da na Av. Dubrovnik osmisle još jedan rotor

Rotor remetinec
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
29.08.2018.
u 09:10

Iako su građani na društvenim mrežama ismijali ideju, stručnjaci ističu da su kružni tokovi jako dobra prometna rješenja

Iako zbog same pomisli na gužve i prometni kaos Zagrepčanima padne mrak na oči kada se spomene rekonstrukcija remetinečkog rotora, čini se da to nije pokolebalo planove gradonačelnika Milana Bandića. On, naime, u zanosu radova, najavljuje gradnju još jednog kružnog toka u Novom Zagrebu, i to na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca!

– Ne, nećemo ovdje raditi fontanu – našalio se gradonačelnik, ali i napomenuo kako bi kružni tok na toj lokaciji riješio sve prometne probleme. Rekao je to na otvorenju obnovljene Avenije Dubrovnik pa zaključio da će se križanje za nekoliko godina opet “ofucati”.

– Tada ćemo imati opravdanje da ovdje napravimo rotor. Naši “prometaši” ga već projektiraju – kazao je Bandić te otkrio da mu je želja da Zagreb ima najveći kružni tok u Europi.

VIDEO Pripremni radovi za rekonstrukciju rotora u Novom Zagrebu

Rotor je sigurniji

I dok su se na društvenim mrežama već počele zbijati šale da je gradonačelnik svoju fasciniranost fontanama zamijenio opsesijom rotorima, pa će početi nicati u Zagrebu kao gljive poslije kiše, prometni stručnjaci ističu da to ne bi bila loša ideja.

– Projektanti diljem Europe, a posebice u Austriji i Njemačkoj, još su prije 20 godina shvatili koje su prednosti rotora. I Zagreb je već trebao početi s tom praksom – ističe prometni stručnjak Goran Husinec. Taj sudski vještak za cestovni promet ističe da je glavna prednost rotora što za njihovo funkcioniranje nije potrebna struja, pa je održavanje jeftinije. Dežurne ekipe 24 sata dnevno moraju paziti da semafori funkcioniraju, a mana im je i što u vrijeme smanjenog prometa, primjerice, usred noći, nepotrebno usporavaju promet.

VIDEO Građani o obnovi rotora

– Rotori su puno sigurniji jer vozači sami nadgledaju situaciju kada ulaze u kružni tok. S druge strane, kada koriste semafore, moraju slijepo vjerovati da će pravila poštovati i drugi vozači, a semafor nije garancija da netko neće projuriti kroz crveno – ističe Husinec te dodaje kako je raskrižje Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca pravi primjer opasnog i kompliciranog križanja gdje se često događaju nesreće. Stoga misli da je lokacija odlična za gradnju rotora, no važno je da se dobro projektira. Tada bi se to i ekonomski isplatilo.

Treba misliti na pješake

– Kod nas je problem što studije nisu dovoljno precizne pa rezultiraju neuspješnim projektima. U spomenutom slučaju mora se uzeti u obzir puno faktora, poput tramvajskog prometa, ljudi... Tamo ima jako puno pješaka i bude li se gradio rotor, trebat će denivelirati prolaz za njih – ističe prometni stručnjak Ivan Dadić

Većina raskrižja u Novom Zagrebu ne bi trebala imati semafore

Da bi se rotori trebali projektirati na svim lokacijama gdje za to ima prostora, misli prometni stručnjak Goran Husinec te dodaje kako je to većina križanja u Novom Zagrebu.

Križanje Av. Dubrovnik i Av. V. Holjevca - Prometni stručnjaci kažu da je riječ o prevelikom i nesigurnom raskrižju
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– Nema potrebe da tamo ima tako puno semafora, oni su za centar, za zeleni val gdje nema prostora, ali u novim dijelovima grada nemaju smisla – kaže Husinec i ističe da je križanje Av. Dubrovnik i Av. V. Holjevca preveliko i za europske pojmove jer je autu potrebno više od pet sekundi da ga prođe pa zato nije sigurno.

Križanje Cimermanove i Dolinarove - I manja raskrižja, poput onog na Kajzerici, bila bi puno sigurnija kad bi imala kružni
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

 

VIDEO Kako će izgledati novi rotor u Zagrebu

Komentara 54

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
09:57 29.08.2018.

"Taj sudski vještak za cestovni promet ističe da je glavna prednost rotora što za njihovo funkcioniranje nije potrebna struja, pa je održavanje jeftinije. " Jel možete ovog stručnjaka odmah postaviti za šefa NASA-e?

LE
lektor
09:32 29.08.2018.

Ruku na srce, na spomenutom križanju nije se lako snaći. A na kružnom toku, ako prešišaš izlaz, napraviš još jedan krug.

DU
Deleted user
09:25 29.08.2018.

To se i inače smišlja u zanosu, a ne predviđa godinama unaprijed urbanističkim planovima. Naročito u velikom gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije