Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 negativna knjižica

Predstavljen prvi priručnik o zaštiti djelatnika s invaliditetom od koronavirusa

17.07.2020.
u 14:36

COVID-19 negativna knjižica rad je skupine autorica. Čine je Ana Barić, Jasna Kešina, Mia Lakatoš, Višnja Majsec Sobota, Ivana Matoš Buršić, Jelena Opačak, Iva Šušak i Vesna Zećirević.

Osobe s invaliditetom te stručnjaci uključeni u njihovo zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju trebaju se naviknuti na doba koje je donio novi koronavirus, odnosno „novo normalno“. Zbog toga je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO objavila COVID-19 negativnu knjižicu. Riječ je o jedinstvenom priručniku koji se bavi utjecajem novog koronavirusa na profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom. U pisanju priručnika sudjelovali su, među ostalima, psiholozi, defektolozi i socijalni radnici – stručni radnici Službe za rehabilitaciju URIHO-a.


- Aktualna pandemija bolesti COVID-19 pred nas je stavila nove izazove. Među njima je novi pristup životu i radu osoba s invaliditetom. On podrazumijeva nastavak radnih aktivnosti kao i razvoj novih programa u razumnim okvirima „novoga normalnog“, uz poštivanje epidemioloških mjera. COVID-19 negativna knjižica sadržava zbirku tekstova vezanih uz koronadoba, preporuke i savjete stručnjacima kako raditi te poučavati osobe s invaliditetom u novoj svakodnevici, upute kako se zaštititi od novog koronavirusa te rezultate psihologijskih i socio-ekonomskih istraživanja u ovom području - kazala je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a i urednica priručnika.

COVID-19 negativna knjižica namijenjena je zaposlenicima centara za profesionalnu rehabilitaciju, voditeljima i stručnim radnicima zaštitnih i integrativnih radionica te drugim osobama koje rade s osobama s invaliditetom ili ih poučavaju. Saborska zastupnica Ljubica Lukačić istaknula je kako je ovo prvi priručnik te vrste u Hrvatskoj. Njegovu su vrijednost prepoznali i epidemiološki stručnjaci.

Foto: PR

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je preporuke za zaštitu od bolesti COVID-19 za osobe s invaliditetom, ali sada svima preporučujemo korištenje COVID-19 negativne knjižice jer se radi o temeljito pripremljenoj publikaciji koja specificira mjere zaštite za osobe raznih vrsta invaliditeta – od gluhih i slijepih do osoba u invalidskim kolicima. Kako građani sve više koriste maske, bilježimo određeni pad broja zaraženih novim koronavirusom. Zahvaljujući novim mjerama i discipliniranosti građana moći ćemo epidemiju držati pod kontrolom - rekao je Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

U URIHO-u radi 500 ljudi među kojima više od 60 posto čine osobe s invaliditetom. Ustanova skrbi o još 300 korisnika raznovrsnih programa. Sve njih je bilo izuzetno važno zaštititi od koronavirusa jer je mnogima invaliditet povezan s kroničnim bolestima.

- Svi su naši djelatnici i korisnici COVID-19 negativni! Ponosni smo što smo se uspjeli zaštititi od koronavirusa iako je velik broj naših djelatnika bio na svojim radnim mjestima i tijekom karantene - istaknuo je Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a.

Aktualna pandemija ugrožava mjesto osoba s invaliditetom na tržištu rada, ali, napominju u URIHO-u, strah potencijalnog poslodavca od zaraze osobe s invaliditetom novim koronavirusom ne smije biti eliminacijski čimbenik pri njegovu zapošljavanju. Naime, mjere zaštite od koronavirusa za osobe s invaliditetom iste su kao i za osobe bez invaliditeta, a osobe s invaliditetom ih mogu poštivati ako im se informacije prenesu na način koji je njima prilagođen.

COVID-19 negativna knjižica rad je skupine autorica. Čine je Ana Barić, Jasna Kešina, Mia Lakatoš, Višnja Majsec Sobota, Ivana Matoš Buršić, Jelena Opačak, Iva Šušak i Vesna Zećirević. Knjižica je dostupna u tiskanom izdanju te putem interneta u dvije elektroničke verzije. Jedna od njih prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. Osobe s invaliditetom knjižicu će moći skinuti s internetskih stranica URIHO-a, HZJZ-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Poveznica na knjižicu: https://www.zakuhajmo-buducnost.com/covid-19-negativna-knjizica/

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije