Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što nas čeka

Popust za odvoz otpada veći je za građane u većem stanu

18.03.2014., Zagreb - U Lojenovom prilazu u zagrebackom naselju Zaprudje postavljeni su novi spremnici za razvrstavanje otpada.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.10.2015.
u 11:16

Čistoća ima samo kante od 120 litara, ali manja domaćinstva moći će zakupiti i one manje litraže, kakvih još nema na tržištu

Umnožak volumena spremnika i broja mjesečnih odvoza te cijene litre spremnika (0,09 kuna bez PDV-a) - bit će to, konačna je odluka Grada, novi način računanja naplate odvoza otpada u Zagrebu.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić najavio je jeftinije cijene otpada i fiksni broj odvoza, tri puta tjedno, dok su se mnogi Zagrepčani pitali kako će to biti moguće, budući da, prema novom izračunu, uzmu li kante od 120 litara, jedine koje zasad postoje, mjesečni trošak za otpad minimalno je 172 kune. Uzmu li se kante od 50 litara, kojih sad nema, uz odvoz tri puta tjedno, cijena je sto kuna manja.

– S obzirom na to da je najmanja kanta od 120 litara, a dozvoljeno je da najmanja domaćinstva zakupe kantu od 50 litara, kakvih nema na tržištu, oni će dobiti kantu od 120 litara, a da bi se postigla cijena za manju kantu, obračunat će im se popust - objašnjavaju iz Holdinga najavljene popuste te dodaju kako će povoljnu razliku na cijeni osjetiti najviše domaćinstva u velikim stanovima iznad 120 metara četvornih, koji će sada moći zakupiti kantu od 120 litara i neće plaćati odvoz smeća po kvadraturi stana.

Više o čitavoj situaciji, kažu, znat će se u petak.

–Tada ćemo javnosti predstaviti novi način obračuna i izgled uplatnica koje će dobiti građani - najavila je predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić-Deban.

U novi obračun naplate ide se zbog zakonskih propisa koji brane obračun po kvadratu, no nije još donesena uredba koja bi detaljno način obračuna regulirala.

Komentara 15

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:32 28.10.2015.

Hm, sustav zbrinjavanja otpada u Zagrebu je sramotni voluntarizam. Dok god se ne uvede sustav razvrstavanja na kućnom pragu, gulit će nas kako god hoće i u svim računicama će izgledati da smo dobro prošli, a mjesečni računi će biti sve veći.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:16 06.11.2015.

Hm, sada nakon što su stigli novi računi smeće mi je pojeftinilo 2 i pol kune u odnosu na račun od prije mjesec dana, a poslan je račun već za studeni, plativ do 15 prosinca. U paketu s time su i propagandni predizborni proglasi stranke 365 nekog luzera, koji je valjda gradonačelnik. Kanta za smeće sa božićnom kapicom, koja se zove Volumko, poručuje mi da se radujem jer je on uštedio za mene. Inače Volumko i dalje izračunava cijenu otpada ili smeća, - po kvadratu. Tko je imalo pogledao tu nebulozu ušteda od 1.8 % do 53.8 % vidio je da su prosječni građani sa malim kućicama ostali na istoj cijeni odvoza otpada, a pojeftinilo je za one sa stančinama preko 150 kvadrata, koje Volumko računa kvadratno. Dakle, išlo se da se uzme ili da ostane isto većini, a nagrađena je bogata manjina. Nabijem vas na Volumka drugovi smetlići.

BU
bubimima
13:44 28.10.2015.

Prevedeno - bogatima se jamči veći popust, a većini sirotinje manji popust.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije