Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTANAČILI 3 TOČKE

Pomoć za sanaciju privatne imovine? Ovisi koga se pita

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 19:53

Bandić je rekao da privatne kuće neće moći dobiti ništa, iz Ministarstva graditeljstva poručuju da će zakon ipak obuhvaćati i privatnu imovinu.

Tri do šest mjeseci da se utvrde razmjeri štete, a onda još između osam i deset godina za obnovu. Toliko će, procijenio je jučer gradonačelnik Milan Bandić, trebati Zagrebu da ponovno “stane na noge”. A zašto toliko? Pa, kazao je, zbog Zagrepčana.

– Razlog je neulaganje i neodržavanje vlastite imovine. Potres koji se dogodio nakon 140 godina možda će se opet dogoditi za 140 godina. Za ozbiljne ljude dovoljno. Privatna imovina, svetost privatnog vlasništva, svaka zgrada u gornjem i donjem dijelu grada, svaki blok je zaštićen. A ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. A oni koji jesu, ostali su u redu. I to je činjenica – rekao je gradonačelnik nakon sastanka s državnim vrhom, na kojemu se dogovaralo kako sanirati metropolu.

Tri temeljne točke utanačili su, kazao je premijer Andrej Plenković, a prva je nastavak rada na otklanjanju svih prijetnji od urušavanja dimnjaka ili drugih predmeta sa zgrada, kao i čišćenje cesta i unutrašnjosti zgrada. Angažirat će se zatim stručnjaci na utvrđivanju stanja objekata i procjeni štete, a onda i formirati radna skupina Vlade i Grada kako bi se izradio poseban zakon za reguliranje situacije nakon potresa. Njime bi se trebao odrediti i izvor financiranja sanacije štete, kao i tko eventualno može dobiti potporu države, Grada ili Europske unije. I dok je Bandić rekao da privatne kuće neće moći dobiti ništa, iz Ministarstva graditeljstva poručuju da će zakon ipak obuhvaćati i privatnu imovinu. Gradonačelnik je jučer predstavio i novi Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata, u koji će se, kaže, slijevati sve informacije o stupnjevima oštećenja te sanacijama u potresu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije