Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potres u Zagrebu

Plenković i Bandić: Dogovorili smo tri točke za rješavanje posljedica potresa

Zagreb: Plenković i Bandić obišli razrušene kuće u Markuševcu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.03.2020.
u 13:04

– Apeliram na građane da paze gdje se kreću. Molim sve da budu maksimalno oprezni – kazao je Andrej Plenković

Andrej Plenković sastao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s predstavnicima Grada Zagreba. Razgovarali su o rješavanju posljedica potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Dogovori smo tri točke. Nastavak koji se odnosi na sigurnost naših građana. Trebaju se osigurati svi rizični dimnjaci ili ukloniti, također je važna suradnja na raščišćavanju zgrada nakon potresa. Drugo, važno je da se u aktivnostima procjene šteta angažiraju svi stručnjaci te da se u kratkom roku ustanovi koji je objekt siguran, a koji nije. Krećemo u formiranje radne skupine za izradu posebnog zakona, koordinator će biti gospodin Štomar i predstavnici Grada. Trebamo vidjeti izvore financiranje za sanaciju šteta. To su tri temeljne točke našega susreta. Zahvaljujem gradonačelniku i njegovim suradnicima. Apeliram na građane da paze gdje se kreću. Molim sve da budu maksimalno oprezni – kazao je Andrej Plenković.

Video: Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

– Idemo sa zakonskim okvirom koji će urediti cijeli proces. Izvori financiranja su Grad Zagreb, Vlada, međunarodna pomoć – kazao je Plenković. – Ono što sam ja vidio jest da su štete goleme – dodao je.

– Kao što kaže predsjednik Vlade, ovo možemo napraviti zajedno. Zahvaljujem onima koji su najviše strpljivi. Izražavam sućut obitelji stradale djevojčice – kazao je Bandić.

– Ja razmišljam o tome da smjestimo građane u gradske stanove. Razmišljam kako u Podbrežju izgraditi stanove da pomognemo nesretnim ljudima. Ja ne znam kolika je šteta, trebat će nam tri do šest mjeseci da ustanovimo stanje. Moramo zajedno pomoći tim ljudima – kazao je Bandić.

Plenković: Neće biti nikakvog gospodarskog Stožera

– Građani neka prate upute Stožera. Vrlo je jasna poruka. Glavni je instrument medicina nekih ranijih stoljeća. Fizičko odvajanje zaraženih od zdravih. Vidite brzinu zaraze u nekim drugim zemljama. U Hrvatskoj smo ranim početkom uvođenja mjera uspjeli poprilično smanjiti širenje i, nažalost, broj umrlih – kazao je Plenković.

– Ići ćemo s travanjskim paketom mjera koji će ići na zaštitu radnika, poduzetnika. Kada se taj paket usuglasi, mi ćemo ga predstaviti. Neće biti nikakvog gospodarskog Stožera po uzoru na ovaj zdravstveni – kazao je Plenković. – Osnovat ćemo savjet ljudi iz gospodarskog svijeta koji će nam pomoći. Mi ćemo slušati, ali odgovornost će biti na Vladi – kazao je.

Zagreb: Plenković i Bandić obišli razrušene kuće u Markuševcu
1/15

Komentara 15

JO
JOHNNY
13:23 30.03.2020.

Svi gradjani su pokazali veliku solidarnost i brigu za one koji su stradali, ponudivsi im smjestaj u svom domu, hranu... Neki su cak otvorili stranice na kojima se mogu donirati novcana sredstva. Lijepo je vidjeti zajednistvo na djelu

DD
duda.dudica
13:23 30.03.2020.

SIgurnost građana i njihovo zbrinjavanje neka bude prioritet. Na obnovu čeka hrpetina građevina. Bandić bi se trebao malo ugledati na Plenkovića i Vladu i trošiti novac u razumne svrhe, a ne na kojekakve ukrase i slične gluposti!

MA
manipulacija
13:21 30.03.2020.

Štete su goleme i strašno mi je žao svih koji su ostali bez svojih domova ili pretrpjeli štete. Vladi svaka čast na reakcijama, Plenkoviću na obilasku oštećenih i svim mjerama koje donose. Nadam se iskreno da će se novac za obnovu naći. A Bandića i njegovih 5% bolje da ne komentiram...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije