Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPI PROJEKT

Podnožje sljemenske žičare trebalo je izgledati puno skromnije, a ne kao što je sada

Sljemenska žičara
Foto: Prvotni idejni projekt
1/9
26.11.2020.
u 18:39

Je li projekt mijenjan zbog veze između koordinatora Grada i arhitektice

Izgradnja nove sljemenske žičare izazvala je u javnosti mnoge kontroverze, ponajprije zbog golemog porasta troškova. A jedna od tih kontroverzi je i najveći objekt u cijelom projektu – zgrada donje postaje.

Plagijat zgrade u Oslu?

Arhitektica Ana Lovinčić, prema čijem je idejnom rješenju projektirana ta zgrada, sada tuži Grad Zagreb jer smatra da objekt nije izrađen u skladu s njezinim projektom. No sporno i to zašto je baš Lovinčić dobila posao projektiranja zgrade donje postaje, a mnogi je prozivaju i da je pri tome plagirala jednu zgradu u Oslu. Usto, od njenih kolega arhitekata može se čuti da se zgražaju nad tom, kako kažu, predimenzioniranom zgradom koja se uopće ne uklapa u podsljemenski prostor. A donja postaja nove žičare prema prvom idejnom rješenju nije trebala biti tako golemih dimenzija. Naime, arhitektica Jasna Botušić Brebrić izradila je idejni projekt donje postaje još krajem 2016. u sklopu posla koji je Elektroprojekt ugovorio s Gradom Zagrebom za izradu projekata uklanjanja stare žičare i izradu idejnog projekta nove žičare Sljeme. Taj ugovor sklopljen je na iznos nešto veći od milijun kuna s PDV-om. Prema originalnoj lokacijskoj dozvoli zgradu donje postaje žičare činili bi suteren, prizemlje i jedan kat, a cijeli objekt bio bi ukupne bruto površine od 3215 četvornih metara. Večernji list donosi vizual tog prvotnog, puno skromnijeg idejnog rješenja donje postaje.

No na javnom nadmetanju 2017. Elektroprojekt dobiva i posao izrade glavnih i izvedbenih projekata nove sljemenske žičare i tu kao jednog od podizvođača angažira tek osnovanu tvrtku Arhitektura u bijelom, čija je vlasnica Ana Lovinčić. Ona je kao podizvođač trebala dobiti 6,23 posto od ukupno 6,4 milijuna kuna bez PDV-a, koliko je vrijedio taj ugovor. No vrlo brzo Grad i Elektroprojekt potpisuju aneks ugovora prema kojem Arhitekturi u bijelom udio u tom poslu raste s 400.000 kuna na 1,25 milijuna kuna.

Lovinčić zatim izrađuje novi idejni projekt zgrade donje postaje, a koji je po površini dvostruko veći od prvog rješenja. Tako sad ta već sagrađena zgrada ima bruto površinu od 6461 četvornog metra i sastoji se od dvije podzemne i četiri nadzemne etaže. Prema izmjenama i dopunama lokacijske dozvole iz siječnja 2018., jasno je da je zahtjev za te izmjene i dopune podnio tadašnji glavni koordinator Grada Zagreba za projekt nove žičare Sljeme i savjetnik Milana Bandića te istaknuti član njegove stranke Vladimir Gruborović.

Glavni akteri bez komentara

A tim izmjenama se, uz produženje trase, mijenjaju i gabariti zgrade donje postaje, a u skladu s projektom koji je izradila Ana Lovinčić. A za Gruborovića, koji je u međuvremenu smijenjen s mjesta glavnog koordinatora za projekt žičare, neki tvrde da je u bliskim odnosima s Anom Lovinčić. Tako su njih dvoje navodno, o čemu je prvi pisao 24sata, zajedno bili na putovanju u Oslu pa stoga neki smatraju da je Lovinčić upravo ondje našla inspiraciju za zgradu donje postaje, jer u glavnom gradu Norveške postoji zgrada s gotovo identičnim pročeljem. Pokušali smo jučer dobiti komentar Ane Lovinčić i Gruborovića, ali bez uspjeha.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Behemot
Behemot
19:20 26.11.2020.

Možda nije talentirana kao arhitektica ali je zato prvoklasna u krevetu. A to se u stranci gdje se samo krade, ždere i jeb* veoma cijeni.

Avatar AlPoS
AlPoS
19:14 26.11.2020.

Locirati. Suditi. Zatvoriti.

BT
blue time
19:15 26.11.2020.

Treba ih čistiti redom, od najvećeg nadalje, oduzeti sve u visini pokradenog i iskorištenog, a ako sad nemaju toliko, terećenje do otplate zadnje lipe, u novcu ili zatvoru, svejedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije