Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad poslao analizu

Tko je kriv za eksploziju troškova na žičari Sljeme?

Zagreb: Radovi na izgradnji Gornje postaje žičare Sljeme
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
24.11.2020.
u 08:15

Iz Grada Zagreba kažu da će tužiti projektanta – Elektroprojekt, koji pak kaže da je upozoravao na propuste

Grad Zagreb za golem rast troškova za novu sljemensku žičaru krivnju je prebacio na projektante. Ugovor za radove vrijedan je 299 milijuna kuna, a za opremanje žičare 111 milijuna kuna. No prema zasad poznatim aneksima tih ugovora, radovi i opremanje poskupjeli su za 102 milijuna kuna. Kako bi se obranili od optužbi za malverzacije, iz Grada su poslali medijima analizu razloga povećanja troškova, što je izradio nadzorni inženjer u listopadu ove godine.

A radovi još traju...

Radove na žičari nadzire tvrtka ZEM nadzor, u kojoj su u analizi utvrdili da je projektna dokumentacija za izgradnju žičare imala znatne pogreške koje su Gradu, kao investitoru, prouzročile financijsku štetu od 79,7 milijuna kuna s PDV-om. No u analizi se navodi da to nisu svi dodatni troškovi jer radovi još uvijek traju. Glavna nadzorna inženjerka koja potpisuje tu analizu je Ela Mihovilović Brkić, koja je inače bila i glavna inženjerka gradilišta Zagrebgradnje na Vrbanima u zgradama u kojima je otkrivena kancerogena voda. Iz Grada neslužbeno najavljuju tužbu protiv Elektroprojekta, a službeno kažu da će sve radnje prema projektantu poduzeti isključivo u dogovoru s odvjetnikom koji zastupa Grad u ovom predmetu i to nakon što su se proteklih tjedana obavili višestruki razgovori sa svim ključnim izvođačima radova.

Video: Probne vožnje na zagrebačkoj žičari

Prema podacima koje su nam poslali, Elektroprojektu je od ugovorenih 8,138.969 kuna isplaćeno 7,849.947 kuna, dok je ostatak Grad odbio platiti jer, kako navode, nisu izvršene sve ugovorene obveze. U Gradu tvrde da im Elektroprojekt nije dostavio svu ugovorenu dokumentaciju zbog čega su raspisali natječaj za izmjene i dopune glavnih i izvedbenih projekata na koji se opet javio Elektroprojekt s ponudom od 2,290.000 kuna. No taj je natječaj poništen jer u Gradu tvrde da nisu htjeli pristati na sklapanje takvog ugovora. Iz Grada poručuju da je ugovoreni izrađivač dokumentacije Elektroprojekt pa će svoje potraživanje uputiti prema toj tvrtki.

VIDEO: Tko je kriv za eksploziju troškova za žičaru Sljeme? Radovi i opremanje poskupjeli su za 102 milijuna kuna.

U Elektroprojektu pak navode da su za žičaru sklopili poslove vrijedne 9,2 milijuna kuna. Kažu da je nakon završetka glavnih projekata i ishođenja građevinskih dozvola došlo do izmjena podloga od isporučitelja opreme i novih podloga od izvođača radova te novih zahtjeva naručitelja, a što je imalo za posljedicu znatne izmjene u projektnoj dokumentaciji, u kojoj su se mijenjali i bitni zahtjevi za građevinu u smislu mehaničke otpornosti i stabilnosti kao i zaštite od požara. Stoga je, navode u toj tvrtki, bilo nužno izraditi izmjene i dopune glavnih projekata.

Tvrde da su na to u više navrata lani upozoravali Grad Zagreb, pogotovo jer parcijalne izmjene po zahtjevima naručitelja u pojedinim knjigama projekata nisu usklađene i cjelovite, a ponekad su zahtjevi naručitelja bili tehnički neispravni.

U Elektroprojektu navode da su od Grada lani u listopadu dobili zahtjev za okončanje ugovora, čime su isključeni iz projekta iako sve podloge za izradu izvedbenih projekta nisu bile dostavljene projektantima i iako je gradnja bila u tijeku, čime je onemogućen i obustavljen projektantski nadzor.

Tužila ih arhitektica

Početkom ove godine Elektroprojekt je obavijestio Grad Zagreb o nedostacima u gradnji za koje su imali saznanja do isključenja iz projekta, a koji proizlaze iz izvješća revidenta za čeličnu i armiranobetonsku konstrukciju, iako je glavni projektant svoja saznanja o većini tih nedostataka dostavio svim sudionicima u gradnji i tijekom projektantskog nadzora – tvrde u Elektroprojektu, u kojem navode da nikad od Grada nisu dobili službeni dopis o nedostacima i propustima u projektnoj dokumentaciji. Poručuju i da je ugovore o izmjeni i dopuni glavnih i izvedbenih projekata Grad Zagreb sklapao s drugim tvrtkama te da su u tim ugovorima promijenjeni projektanti i glavni projektant, tako da u Elektroprojektu nemaju ni saznanja što je u projektima izmijenjeno. Elektroprojekt je inače angažiran i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tramvajsku prugu do zračne luke. U Gradu su nam potvrdili da ih je tužila arhitektica Ana Lovinčić, autorica nove žičare, jer tvrdi da nije u skladu s projektom koji je izradila. Sud im je savjetovao da provedu postupak mirenja. 

Komentara 90

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
08:42 24.11.2020.

Tko?Bandić i rodjaci!Sve se to znalo i prije početka radova!

DU
Deleted user
09:00 24.11.2020.

U rudnik na 20 god, kuglu oko noge i kopaj......svu tu mafiju rođačku.....

DU
Deleted user
08:59 24.11.2020.

Čuj pitanje- tko je kriv...? Kad ne bi imali kriminalni dorh i kriminalno pravosuđe koje su postavile kriminalne stranke onda bi imali krivce za sve svinjarije a ne samo ovu 😏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije