Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 19 sati

Počinje 198. izdanje: Samobor večeras postaje Slobodna fašnička republika, stiže i Petar Grašo

Pod sloganom "Hokus pokus EUrekus" počeo je 197. Samoborski fašnik
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/13
02.02.2024.
u 12:09

Prvi dan fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika, od srednjoškolaca, preko samoborskih poduzetnica do maskiranih djelatnika gradske uprave, istaknula je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice Samobor.

Samborska gradonačelnica Petra Škrobot večeras u 19 sati po 198. put predat će ključeve grada, a vlast će preuzeti Sraka, Fiškal, Sudec i Princ. Tim činom Samobor će biti proglašen Slobodnom fašničkom republikom i počet će ovogodišnje izdanje mnogima omiljene manifestacije, Samoborskog fašnika. 

– Samoborski fašnik ima veliki značaj za Samobor i njegov turizam. Jedan je od zaštitnih znakova Samobora stoga mi je drago da će ovogodišnje 198. izdanje Samoborskog fašnika svim ljubiteljima fašničkih spelancija pružiti nezaboravno iskustvo. Prvi dan fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika, od srednjoškolaca, preko samoborskih poduzetnica do maskiranih djelatnika gradske uprave. Prošle godine fašnik je posjetilo oko 150.000 maskiranih posjetitelja, a ove godine očekujemo barem dvostruko više. Karnevala je puno, a samo je jedan fašnik i to onaj u Samoboru – istaknula je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice Samobor.

Nakon otvorenja na Trgu fašničkih velikana, odnosno samoborskom Trgu kralja Tomislava na glavnom pozornicom zavladat će Petar Grašo te otpjevati neke od svojih najpoznatijih hitova. Sutra će s istog mjesta maskiranu publiku zabaviti Mate Bulić, a dan kasnije Đani Stipaničev, Marko Škugor, Vladimir Garić te Marko Pecotić, poznatiji kao "4 tenora". 

Nakon osam godina u Samobor se vraća i fašnički šator koji će se smjestiti na livadu pokraj kina, a u kojemu će do pokladnog utorka održati dio od ukupno 14 koncerata. Večeras će ondje atmosferu podizati Balašević Tribute Band, sutra stiže Lidija Bačić, a u nedjelju Tamburaški sastav Kas. 

Koncerti na Trgu počinju u petak i subotu u 20 sati, nedjeljom u 17 sati, a u šatoru petkom i subotom u 22:30, nedjeljom u 20 sati.

Uz bogat i raznolik program na nekoliko lokacija u gradu, Samoborski fašnik živi u brojnim samoborskim lokalima i restoranima uz prigodne fašničke menije i neizostavne krafne. Ugostitelji će, stoga, raditi duže, odnosno petkom (2. i 9. veljače), subotom (3. i 10. veljače) te zadnji dan Fašnika, na pokladni utorak, odobreno im je radno vrijeme do četiri sata iza ponoći, a nedjeljom (4. i 11. veljače) do dva sata iza ponoći.

Štandovi i kućice na Trgu kralja Tomislava, Trgu Matice hrvatske i u Kleščićevoj ulici sve dane moći će raditi od osam ujutro pa sve do ponoći. 

Tijekom trajanja programa 198. Samoborskog fašnika posjetiteljima će biti omogućeno i besplatno parkiranje vikendom, a petkom i posljednji dan fašnika, u utorak, parkiranje će biti besplatno od 15 sati. Naplate parkiranja neće biti u vrijeme fašničkih vikenda dok će se u petak 2. i 9. veljače, te u utorak 13. veljače, naplata obavljati do 15 sati. Ostale radne dane naplata parkiranja obavljat će se prema uobičajenom vremenu naplate. Parkiranje će se subotom naplaćivati samo na sajmištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije