Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi objekt

Plac na Kvatriću pod krovom i na kat, a proizvodit će i struju

Projekt obnove tržnice Kvatrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
06.02.2019.
u 08:56

Prizemlje će biti rezervirano za voće, povrće, sir i jaja, a na galeriji planiraju i restorane s terasama te pogledom na prodajni dio tržnice u čiju će se obnovu uložiti 13 milijuna kn

Natkrivena, na kat i sama sebi izvor struje. Zamislili su tako tržnicu Kvatrić projektanti iz ureda Atar, a ove će se godine za realizaciju ideje pribaviti sva potrebna dokumentacija i dozvole. Tijekom iduće, 2020. godine, govori nam Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb, u plac na Kvaternikovu trgu trebalo bi se uložiti oko 13 milijuna kuna i konačno ga u potpunosti preurediti.

Za domaći gablec

– Ključno nam je bilo da tržnicu stavimo pod krov, a onda i da se osiguraju sadržaji koji će kupce vratiti na plac. Govori se uvijek kako Zagrepčani u posljednje vrijeme radije u kupovinu odlaze u šoping-centre, a to i nije čudno uzme li se u obzir da u tržnice ništa značajnije nije uloženo već 25-30 godina – kaže Gačić pa opisuje kako će izgledati novi Kvatrić.

Video: Projekt obnove i natkrivanja tržnice Kvatrić

U prizemlju tržnice svoje će mjesto rezervirano imati kumice koje i sad prodaju na lokaciji, dok će na se na prvom katu smjestiti galerija. Na njoj će biti manji zatvoreni lokali i terase, a kako će galerija biti obodna, odnosno prvi će kat imati svojevrsnu “rupu” u sredini, iz restorana i kafića te tamošnjih terasa moći će se promatrati središnji prodajni prostor tržnice.

– Razmišljali smo na način da ljudima na tržnici bude dostupno za jesti upravo ono što se ondje može i kupiti. Stoga lokali na galeriji. Svatko će sigurno radije, primjerice, na domaći gablec na plac nego u pekarnicu – kaže direktor Tržnica Zagreb.

Počelo se, dodaje, s projektima obnove većine placeva u gradu. Vrapče, Branimirac, sad Kvatrić, uskoro Sesvete, a onda i Stenjevec i Kustošija lokacije su na kojima bi uskoro kumicama trebalo biti ugodnije raditi, a kupcima ljepše obavljati špeceraj. Ono po čemu će Kvatrić biti poseban svakako su solarne ploče, koje će zauzeti veći dio krova novog placa.

– Procjena je da ćemo na struji zaraditi više od tristo tisuća kuna godišnje – objašnjava Stanko Gačić, čija će obnovljena tržnica imati krov veći od 66 kvadrata, što je minimalno za postavljanje solarnih panela čiju struju onda otkupljuje Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera).

Izdržite vi na hladnoći

A kad radovi na placu zaista i počnu, s prodajom se neće stati. Zakupce će se premjestiti, kaže Gačić, kako bi i dalje mogli Zagrepčane opskrbljivati voćem, povrćem, sirom, vrhnjem i jajima, i to najvjerojatnije na lokaciju s koje su maknuti prije trinaest godina. Počela je tada, podsjetimo, opsežna obnova Kvaternikova trga, na kojemu se dotad nalazio plac, a kumice su preseljene na današnju lokaciju. A upravo su one najavom obnove tržnice najzadovoljnije.

– To vam je grozno. Ljeti nam je vruće, na jesen po nama puše vjetar i pada kiša, a zimi snijeg. Vidite i sami kako je hladno, zamislite sad da morate stajati ovdje svaki dan satima. Za krov smo molile godinama, a ako ćemo biti sad u zatvorenom prostoru, nitko sretniji od nas – komentirale su jučer prodavačice na Kvatriću, dok su njihovi kupci zaključili kako će se rado zadržati na placu i dulje bude li ondje za njih obećanih sadržaja.

A oni bi, prema najavi direktora Tržnica, prođu li svi natječaji za dokumentaciju, a onda i izvođača radova bez problema, na Kvatriću mogli zaživjeti već početkom 2021. godine.

Pogledajte video: Nelsonov lanac

Komentara 11

LU
lunar777
10:24 06.02.2019.

Kada će doći na red najveća trešnjevačka tržnica? Tamo treba srušiti sve u okolici skupa sa tržnicom i napraviti i novu prometnu regulaciju i podzemne garaže i spremišta i natkriti dio tržnice.

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:46 06.02.2019.

I onda je svizac zamotao čokoladu

2X
2Xgeneral
11:34 06.02.2019.

molim da se vasinom bratu ( dečku iz klobuka ) omogući barem pet lokala po promotivnim cijenama. ( on jako voli plincezu i matana mikija )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije