Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena Akcija

Performans za više parkova, a manje automobila u Zagrebu

zelena akcija (1)
Foto: ZA
1/4
21.09.2012.
u 12:40

Zelena akcija ujedno proziva politiku Grada koja je, kažu, favorizirala korištenje automobila, gradila nekvalitetne biciklističke staze te je dovela do preskupog javnog prijevoza

Aktivisti Zelene akcije i inicijative Parkticipacija održali su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave performans povodom Međunarodnog dana PARKinga koji se obilježava u više od 100 gradova diljem svijeta.

Tog dana razne udruge i inicijative građana pretvaraju parkirališna mjesta u zelene površine: parkove i vrtove što je napravljeno i na današnjem performansu u Zagrebu.

– Jedno smo parkirališno mjesto prenamijenili u urbani vrt, prikazujući kako se prostor može koristiti mnogo kvalitetnije i korisnije, a time ujedno i upozorili na potrebu za povećanjem otvorenih javnih prostora namijenjenih svim građanima – objasnili su organizatori ovog prijepodnevnog događanja.

Zelena akcija ujedno je prozivala politiku Grada koja, kažu, favorizira korištenje automobila, gradi nekvalitetne biciklističke staze te je dovela do preskupog javnog prijevoza, dok se broj automobila u Zagrebu  donedavno povećavao za oko 10.000 godišnje.

– To je rezultiralo situacijom u kojoj zagrebačka parkirališta svakodnevno koristi oko 400.000 automobila. Kada bi se kvalitetnom prometnom strategijom koja potiče javni i biciklistički promet broj automobile smanjio za samo 1%, oslobodilo bi se čak 48.000 m2 prostora koji bi mogao biti otvoren za korištenje svim građanima, primjerice za uzgoj hrane. Na toj se površini u godinu dana može uzgojiti čak do 240 tona svježeg povrća i voća – izračunali su u Zelenoj akciji.

Komentara 1

DE
detour
13:46 21.09.2012.

hocemo pjesacko-biciklisticku masarykovu, za pocetak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije