Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIGOVARAJU

Ogorčeni dugoreški obrtnici ne žele plaćati spomeničku rentu

duga resa
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
06.05.2010.
u 16:08

– Nije isto naplaćivati rentu u Dubrovniku, gdje ima turista koji dolaze zbog spomenika kulture, i u Dugoj Resi – kaže M. Fudurić-Kurelić.

Grad Duga Resa u travnju je obrtnicima u zaštićenom dijelu grada poslao rješenja u kojima je naveden godišnji iznos spomeničke rente koji moraju platiti.

Naplata je očekivano loša, a puno se obrtnika i žalilo na pristigla rješenja.

Veliki namet

– Uvođenje spomeničke rente odgađali smo godinama, jer smo znali da je to velik namet za dugoreško gospodarstvo, koje je u lošoj situaciji. Državna revizija nas je upozorila da rentu moramo uvesti, i to smo napravili s prvim danom ove godine, ali nadam se da će premijerka Jadranka Kosor, koja je najavila promjenu Zakona o zaštiti kulturne baštine i mogućnost ukidanja spomeničke rente, to i učiniti – rekla je Mira Fudurić-Kurelić, gradska pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije.

Godišnje bi Duga Resa od 83 obrtnika u zoni zaštite - od Pamučne industrije, naselja Kasar, do obale Mrežnice i naselja Sveti Petar Mrežnički, trebala naplatiti 3,2 milijuna kuna.

Žalbe ministarstvima

– Od tog iznosa, 2,5 milijuna trebala bi uplatiti Pamučna industrija u stečaju, a radnici, osim struje, ne proizvode ništa od prosinca. Pamučna, zatim vlasnici Aquestila, Ljevaonice, ali i svi obrtnici u Svetom Petru Mrežničkom, podnijeli su žalbe na rješenja. Proslijedili smo ih Uredu državne uprave, ali i Ministarstvu kulture i gospodarstva, te Uredu premijerke kako bi se svi uvjerili da je ta renta našim obrtnicima prevelik namet – kazala je Mira Fudurić-Kurelić. Obrtnici u Svetom Petru posebno su ogorčeni jer, kako su nam rekli, država je stavila pod zaštitu močvarno jezerce u središtu mjesta, ispod kojeg se, navodno, nalazi staro naselje, ali nikada taj lokalitet nije službeno istražen.

Obrtnici s proizvodnim djelatnostima trebali bi plaćati tri kune po četvornom metru prostora, uslužne djelatnosti, poput liječnika, četiri, a banke ili lutrije pet kuna po četvornom metru.

– Nije isto naplaćivati rentu ugostiteljima ili gospodarstvenicima u Dubrovniku, gdje ima turista koji dolaze zbog spomenika kulture, i u Dugoj Resi – dodala je M. Fudurić-Kurelić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije