Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonci u Zagrebu

Nude, naravno, slaninu i rakiju, no hit je lavanda

Na trgu bana Josipa Jelacica odrzava se Sajam slavonskih proizvoda
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
20.09.2016.
u 15:20

Sajam na Jelačić-placu organizira Udruga branitelja proizvođača "Panonija". Iz šatora mami miris čobanca kojemu je teško odoljeti

Pri spomenu Slavonije rijetkima bi na pamet pala lavanda. A upravo je ona među najzastupljenijim proizvodima na trećim Danima Slavonije u Zagrebu, sajmu koji se održava na Trgu bana Jelačića.

Ravnica ljubičastih polja

Slavonci pak pojašnjavaju kako lavanda nije slučajno zalutala na njihove štandove, već da posljednjih godina zbog puno sunčanih dana u ravnici cvjetaju ljubičasta polja. Na sajmu, naravno, nude i kulen, kobasice, čvarke, slaninu, “poderane gaće”, čobanac, rakije, sok od aronije, med i kolače koje su pekle slavonske bake. Kada utažite glad i žeđ, možete razgledati njihove nošnje, pletene košare, tradicionalni nakit, slike sa slavonskim motivima i zlatovez.

– Zlatovez preko papira stara je tehnika kojom su naši djedovi i bake ukrašavali odjeću, šešire, remenje i izrađivali slike – objašnjava Zdenko Salijević iz Valpova. Izrađuje ga ručno, iglom te zlatnim i srebrnim koncem, a pritom si ne pomaže singericom, što je postalo uobičajeno zadnjih godina.

– Za jednu mi sliku nekada treba čak 60 sati rada, ali to je onda unikat – ističe Zdenko ponosan jer se zlatovezom počeo baviti i njegov unuk srednjoškolac.

Kulen, kobasice i slaninu na sajmu prodaje Damir Lenić iz Bošnjaka. Kaže kako čvarci ipak idu najbolje, dok ostalo posjetitelji više isprobavaju.

– Ovdje sam do četvrtka, a onda počinju pripreme za kolinje. Godišnje provedem dva do tri mjeseca na sajmovima pa će mi dobro doći kratak odmor – dodaje.

Osjećaju se korisno

U šatoru Udruge branitelja iz Bošnjaka može se pojesti čobanac za 35 kuna ili grah sa slaninom i kobasicom za 30. – Kad zamiriše slavonski čobanac, nitko mu ne može odoljeti, a naši branitelji tako se osjećaju korisno jer žele pokazati da mogu i dalje raditi, a ne samo sjediti kod kuće – ističe njihov predstavnik Nenad Kraćun. •

Komentara 2

DU
Deleted user
20:14 20.09.2016.

Ovo jako lijepo izgleda. Mljac ;-) Bravo Slavonci, samo tako nastavite!

DU
Deleted user
01:46 21.09.2016.

Badave što je ukusno kad je preskupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije