Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT DREAM BALL

Nogomet iz humanitarne pomoći

lopta (1)
Foto: Dream Ball
1/3
06.05.2010.
u 14:21

U projektu za pomoć djeci koja se nemaju čime igrati humanitarne ogranizacije hranu za pomoć afričkim zemljama šalju u takvim pakiranjima koja djeca mogu poderati po crtama i od njih napraviti lopte za igru.

Tanzanija, Ruanda, Burundi, Somalija, Kongo... Dug je popis zemalja Trećeg svijeta, najviše u Africi, u kojima izbjeglice ovise u humanitarnoj pomoći koju im dopremaju Ujedinjeni narodi i Međunarodni crveni križ. A nahraniti i utopliti ljude nije jedini zadatak; njima, naročito djeci, treba i nešto čime će se zabaviti i što će im pružiti priliku da zaborave na svoje nevolje i nadaju se izlasku iz njih.

Djeca u Africi, kao i drugdje u svijetu, najviše vole nogomet, a nemaju ga čime igrati: ponekad se snađu zgužvanim palminim lišćem ili sličnim improviziranim rješenjem, ali sad im je na raspolaganju i nešto bolje.

Prave nogometne lopte ne samo da bi zauzimale dragocjeni prostor pri dostavi pomoći nego i nisu toliko pogodne za igranje bosim nogama koje je u Africi uobičajeno. A pakiranja u kojima humanitarna pomoć stiže sad, umjesto da se bacaju, služe djeci kao lopte.

Genijalna ideja: kartonske kutije tako su perforirane da se mogu poderati po crtama i onda složiti u loptu, čije su punjenje plastične vrećice, također iz pakiranja pomoći. Takva je lopta pogodna za bosonogi nogomet, a trajnost nije najbitnija – kad se istroši, iz sljedećeg pakiranja pomoći sastavi se nova. Ovisno o veličini pakiranja, djeca mogu napraviti i manje lopte, za bejzbol ili rukomet, ali nogomet je najbitniji, zbog svoje velike popularnosti, koju duguje i činjenici da za njega, osim lopte, nije potreban nikakav drugi rekvizit. A lopti sad ima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije