Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi čin drame s biootpadom

Nepodnošljivi smrad još uvijek muči stanovnike Zagreba, najavljuju veliki prosvjed

Zagreb: Kompostana u Markuševcu iz koje se širi neugodan miris
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
07.03.2024.
u 12:40

Održat će se u subotu 16. ožujka u 11 sati pred kompostanom, a prosvjednici će na neko vrijeme blokirati ulazak kamionima s biootpadom

Nesnosni vonj koji se ne prestaje širiti s kompostane Markuševec na Čretu i dalje je glavna tema u tom dijelu metropole. Smradom su najzahvaćeniji kvartovi Gornji Bukovac, Jazbina, Čret, Jazbinski odvojci i Dotrščina, stoga oni koji tamno stanuju najavljuju veliki prosvjed. Održat će se u subotu 16. ožujka u 11 sati pred kompostanom, a prosvjednici će na neko vrijeme blokirati ulazak kamionima s biootpadom.

Jedan od zahtjeva prosvjednika jest i da se na dnevni red iduće sjednice Vijeća gradske četvrti Maksimir ponovno stavi prijedlog o ukidanje dozvole za gospodarenje otpadom koja omogućuje kompostiranje većih količina kuhinjskih biootpada na Čretu, što susjedi smatraju glavnim razlogom pojave smrada. 

Podsjetimo, taj su prijedlog inicijative Smrad s Bukovca prihvatili mjesni odbori Dotrščina, Bukovac i Maksimir te prezentirali VGČ-u, no on je sa sedam glasova protiv, sedam za i jednim suzdržanim odbijen, što je dodatno razljutilo stanovnike baš kao i činjenica da je prije mjesec dana gradonačelnik Tomislav Tomašević obećao da se biootpad ondje neće voziti, no to nije zaustavilo širenje smrada. 

Stoga iz Inicijative strahuju da se biootpad iz kućanstava još uvijek dovozi na Čret, a brine ih i mogućnost deponiranja novih i potencijalno opasnijih vrsta otpada. Naime, 22. prosinca Čretu je izdana desetogodišnja dozvola prema kojoj se ondje omogućuje skladištenje i procesuiranje 17 vrsta otpada. 

Zagreb: Kompostana u Markuševcu iz koje se širi neugodan miris
1/28
Ključne riječi

Komentara 18

NE
Neretva93
13:56 07.03.2024.

Dragi moji zagrebčani vi opet glasajte za ove,povijest se ponavlja!

MA
marcellus
13:39 07.03.2024.

Možemo. Možete vi moj...

LL
lijepa_li si
13:21 07.03.2024.

dovezite im biootpad 23.na prosvjed, na trg!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije