Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac

Napuštene pruge: Autor "Jozefa" snima film i o vlaku Samoborčeku

 autori dokumentarca o samoborčeku
Davor Puklavec/Pixsell
11.01.2012.
u 21:05

Dva su mlada filmaša, u sklopu ciklusa dokumentaraca o hrvatskim napuštenim prugama, odlučila zabilježiti i povijest slavnog vlaka

Prošle su trideset i dvije godine godine otkad se ugasila linija Samoborčeka, no sjećanje na njega i dalje je vrlo živo.

Da sjećanje ne potone u zaborav, dva su mlada filmaša, u sklopu ciklusa dokumentaraca o hrvatskim zaboravljenim i napuštenim prugama, odlučila zabilježiti povijest slavnoga vlaka koji je povezivao Zagreb i Samobor.

Živa uspomena

Riječ je o autorskom djelu Stanislava Tomića, redatelja kontroverznog filma” Jozef,” i snimatelja i producenta Marija Krce.

– Samoborček ljudima ima sentimentalnu vrijednost i uspomena na njega još je vrlo živa.

Trasa je dobro očuvana te smo upravo zbog toga serijal počeli s njim – ispričao nam je Tomić, koji je i sam veliki zaljubljenik u vlakove.

– Ljudi nam se stalno javljaju s materijalima o tom vlaku. Mnogima je stalo da se očuva sjećanje na tu prugu – dodaje Krce, koji nam je rekao da je snimanje filma o Samoborčeku, u određenom dijelu javnosti, pobudilo veće zanimanje nego što je to bilo kod njihovog prvog dugometražnog ratnog filma “Jozef“.

Samoborček je svoju prvu vožnju započeo prije točno 111 godina, a nekadašnja kompozicija razasuta je diljem zemlje.

Dok je jedan od vlakova, popularno nazvanih Srebrne strijele, svoje mjesto našao u Samoboru, dvije preostale kompozicije trunu na zagrebačkom Ranžirnom kolodvoru.

Jedna od Samoborčekovih lokomotiva ipak je doživjela ljepšu sudbinu pa u Pakračkoj poljani desetljećima razvozi ribu.

Srebrne strijele

Filmaši namjeravaju u svom ciklusu obuhvatiti i Parenzanu, slavnu istarsku prugu koju je Mussollini demontirao i poslao u Afriku, zatim brdsku željeznicu pokraj Dubrovnika te cijeli niz malih prigradskih pruga, kao što je to bio slučaj s prugom u zagrebačkoj Dubravi.

Završetak snimanja prvog dokumentarca planiran je za kraj veljače.

Komentara 19

CR
croata11
20:10 12.01.2012.

Da li itko zna sto se je desilo sa Poletom, skolom za odrasle i automehanickom skolom i radnionom, kao i tvornicom elektronskih aparata, preko puta Samoborceka. Treba mi informacija za moj memoar \"Hostage of a Fifteen-Year Silence\" gdje pisem i o svom djetinjstvu a i skoli i radom u Poletu. Samoborcekom su mnogi radnici Poleta putovali, a ja sam cesto svoj gablec kupila-- frtalj kruha i vrhnje, a i kad kad malo parizera. Unaprijed hvala na bilo kojoj informaciji.

VI
Vito
07:31 13.01.2012.

Napuštene pruge: Autor \"Jozefa\" snima film i o vlaku Samoborčeku Zanimljivo... Jesu li snimili novi autobusni kolodvor u Samoboru? Zašto ga spominjem? Zato što je zanimljivo kako su naisali-autobusni i željezniki kolodvor, a prekopali su nasip kojim je vozio \"Samoborček\"ček\" premaBregani te na njegovom mjestu izgradili ograđenu prometnicup privatnog vlaništva... Baš ću pogledati kako su i što su snimili... Jer, ZET, koji je uništio \"Samoborček\", je svojevremeno objavio da nema pojma kojom je trasom vozio \"Samobrček\" i tko su vlasnici te, preko 20km duge, trase, iako je ucrtana u \"specijalke\" koje je koristila, vjerujem i danas, vojska pase moglo/može, točno odrediti gdje je bilo vlasništvo nekad uspješnog D.D. uskotračne kraljevske željeznice...

JS
ja sam gladan
21:49 11.01.2012.

Sjećam se da sam kao dijete, petkom nakon škole, odlazili na kupanje vozeći se u Samoborčeku. Uvijek smo sa raširenim očima gledali kako odrasli, sjede i jedu špek, luk i paradajz. Sjedili smo na stepenicama. Samoborček je bio pun radnikaa koji su se vraćali ili išli na posao i nas djece koji smo se išli kupati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije