Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuškanac u gostima

Na veliko platno kina Forum stiže legendarna Marilyn Monroe, program otvara klasik "Ne moraš kucati"

Foto: Kino Tuškanac
1/13
Autori: Hina, Ida Balog
17.02.2024.
u 08:00

Iz "Tuškanca" najavljuju da će se u okviru retrospektive prikazati filmovi proslavljene glumice koji su ponajviše upamćeni zahvaljujući zavidnom komičarskom i pjevačkom talentu, ali i fatalnosti glumice čija nas besmrtna karizma očarava i danas

Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za veljaču i ožujak, izvan svog prostora zatvorenog zbog obnove, gostujući program, retrospektivu najznačajnijih filmova legendarne Marilyn Monroe, koju će 20. veljače u kinu Forum otvoriti film "Ne moraš kucati".

Taj klasik Roya Warda Bakera iz 1952., prvi u kojem je legendarna glumica odigrala glavnu žensku ulogu, prvi je od 12 filmova iz ciklusa Portreti: Marilyn Monroe u programu "Tuškanac u gostima" koji će se tijekom veljače održati u kinu Forum, a od ožujka u Kulturno informativnom centru.

VEZANI ČLANCI: 

Iz "Tuškanca" najavljuju da će se u okviru retrospektive prikazati filmovi proslavljene glumice koji su ponajviše upamćeni zahvaljujući zavidnom komičarskom i pjevačkom talentu, ali i fatalnosti glumice čija nas besmrtna karizma očarava i danas. 

Rođena 1926. kao Norma Jeane Mortenson, Monroe je tijekom 1950-ih izrasla u jednu od najvećih zvijezda Hollywooda i svjetskog filma, a ujedno i jedan od najvećih seks simbola u povijesti popularne kulture. 

Karijeru je počela kao model i starleta, a prvi put je filmski zapažena 1950. malim, ali vrlo svježim i izražajnim epizodama atraktivnih platinastih plavuša u filmovima "Džungla na asfaltu" Johna Hustona i "Sve o Evi" Josepha L. Mankiewicza, podsjeća se u najavi.

Foto: Kino Tuškanac

Dramski potencijal pokazala je dvije godine kasnije u filmu Fritza Langa "Sudar u noći", a iste godine igrala i u komediji "Majmunska posla" Howarda Hawksa. Godinu poslije, uloga senzualne negativke u netipičnom, koloristički raskošnom film noiru "Niagara" Henryja Hathawaya dovela ju je na naslovnice mnogih magazina i utrla put k slavi.

Dobar niz nastavila je nastupima u hit romantično-humornim mjuziklima "Muškarci više vole plavuše" Howarda Hawksa i "Kako se udati za milijunaša" Jeana Negulescoa.

Sljedeća, 1954. godina donijela joj je prvi i jedini angažman u vesternu, "Rijeka bez povratka" Otta Premingera, te mjuzikl "Zabava je najljepši posao na svijetu" Waltera Langa. 

VEZANI ČLANCI: 

Još ju je više proslavila romantična komedija "Sedam godina vjernosti" Billyja Wildera, a vrhunac karijere bilježi 1959. u drugoj suradnji s Wilderom u legendarnoj komediji "Neki to vole vruće".

Prethodno je ostvarila i suradnju s najvećim šekspirijanskim glumcem 20. stoljeća Laurenceom Olivierom u "Princu i plesačici", koji je Olivier i režirao, dok je posljednju ulogu ostvarila u romantičnoj drami vestern ugođaja "Neprilagođeni", nastaloj prema scenariju njezina supruga Arthura Milera, u režiji Johna Hustona. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije