Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački velesajam

Dani lova i ribolova: Okušajte se u gađanju lukom i strijelom, a guštat će se i u lovačkom gulašu

Zagreb: 31. Sajam nautike i Dani lova i ribolova
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/9
15.02.2024.
u 17:44

Sutra su na rasporedu promocija knjige „Idealan pogodak“ Miroslava Benka, panel „Naleti vozila na divljač“ kojeg organizira Hrvatsko lovačko društvo, a od 16 sati na štandu Hrvatskog lovačkog saveza uslijedit će i druženje sa sokolarima

Puške, noževi, bogata gastronomska ponuda, druženje sa sokolarima te izložba divljih prepariranih životinja samo su dio onoga što vas do nedjelje očekuje na Zagrebačkom velesajmu gdje su jučer otvoreni šesti Dani lova i ribolova. Manifestaciju s ciljem promocije i razvoja lovnog i ribolovnog turizma te predstavljanja novih proizvoda i opreme organiziraju Hrvatski lovački savez i Hrvatski športsko-ribolovni savez, a šesto izdanje okupilo je 48 izlagača iz sedam zemalja.

Divlja svinja, lisica, jelen i roda među glavnim su atrakcijama koje će vas dočekati na samom ulazu, a preparirane ih ondje tradicionalno izlaže muzej Hrvatskog lovačkog saveza.

VEZANI ČLANCI: 

– Izložba je otvorenog tipa, baš kao i u našem muzeju, što smo napravili upravo zbog djece kako bi mogla, među ostalim, i taktilno doživjeti svijet divljine – kaže voditeljica Alenka Bošnjak.

Okušati se ondje možete i u gađanju lukom i strijelom za što vam je, kaže Marko Juranić iz Zagrebačkog streličarskog kluba, potrebna samo dobra volja. U njihovom kutku do nedjelje, do kada je sajam otvoren, svakodnevno će se izmjenjivati klubovi koji će posjetiteljima prezentirati svoje vještine. 

Predstavljaju se ondje i brojni proizvođači i trgovci oružjem, među kojima je i Miroslav Kavur, vlasnik kompanije Servis i trgovina oružja Kavur

14.02.2024., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu otvoren 31. Sajam nautike i Dani lova i ribolova. Photo: zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Naša kompanija se bavi prodajom na veliko i malo, servisom i popravkom oružja. Na sajmu imamo nekoliko štandova, a na jednom od njih je i naš istraživački tim koji u suradnji sa Strojarskim fakultetom i jednom sestrinskom firmom radi na istraživanjima brzine zvuke i balističkih materijala – ističe. Ove godine, dodaje, u ponudu su uvrstili neke novitete među kojima je i puška Kreighoff, njemačke proizvodnje, inače stare i poznate kompanije koja se neko vrijeme nije mogla pronaći na domaćem tržištu. Početna cijena joj je 5100 eura, no radi se, ističe, o kompanijama koje oružje izrađuju prema narudžbama pa se cijene mogu popeti i do 50.000 ili 100.000 eura, pa čak i više. 

– U ponudi je i marka Webley & Scott, jedna od najstarijih engleskih kompanija koja se bavi proizvodnjom isključivo sačmaricama, velika je novost na našem tržištu, a cijene su im pristupačne – kaže Kavur. 

14.02.2024., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu otvoren 31. Sajam nautike i Dani lova i ribolova. Photo: zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na sajmu možete pronaći i Sandero classic, tradicionalan lovački nož američkog dizajnera i majstora kovača Jerryja Fiska, čiji su radovi čak i izloženi u brojnim američkim muzejima. Klasičan je to nož s oštricom od nehrđajućeg čelika te rukohvatom od kombinacije prirodnog i umjetnog materijala, odnosno jute i fenolne smole, dolazi u drvenoj kutiji, s certifikatom i kožnatom futrolom koja obavija oštricu, a cijena mu je 369 eura

– Hrvatske šume osjećaju potrebu da sudjeluju na ovakvim manifestacijama. Poznato je da gospodarimo s više od 50 posto kopnene površine Hrvatske, da nam je osnovna djelatnost zaštita šuma i da nam je vrlo bitno da sačuvamo zdravi okoliš za buduće generacije. I to ne samo kroz komercijalnu vrijednost šuma već sveopćeg života, ne samo na području kojim mi gospodarimo već nam je važno i da taj prostor, odnosno šume koje proizvode kisik i apsorbiraju ugljični dioksid, budu što zdravije. To je jedan veliki zalog za budućnost, kako Hrvatske tako i cijele kugle zemaljske. Smatram da Hrvatske šume, što se i potvrdilo u više navrata, jako dobro gospodarimo tim prostorom i uvijek podržavamo ovakva i slična događanja diljem Hrvatske – ističe Nediljko Dujić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma. 

VEZANI ČLANCI: 

Narednih dana posjetitelje u paviljonu 8 očekuje i bogat program. Sutra su na rasporedu tako promocija knjige „Idealan pogodak“ Miroslava Benka od 11:30 sati, panel „Naleti vozila na divljač“ kojeg organizira Hrvatsko lovačko društvo koji počinje u podne, a od 16 sati na štandu Hrvatskog lovačkog saveza uslijedit će i druženje sa sokolarima. Posjetitelji će, između ostalog, imati prilike upoznati sokolarenje, doznati koje sve vrste sokolarskih ptica postoje te kako postati sokolar. 

U subotu iza podneva pozornicom će prošetati i najbolji prijatelji lovaca, oni četveronožni, u sklopu revije pasa koju organizira Hrvatski kinološki savez, a posjetitelji će moći guštati i u lovačkom gulašu koji će se ondje kuhati u sklopu humanitarne akcije Hrvatskog lovačkog saveza i Crvenog križa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije