Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'doživljavaju nas kao spavaonicu'

Omiljeni zagrebački ulični festival na novim lokacijama: U ove kvartove stiže Q'ART

Zagreb: Bujan Rujan naziv je jesenskog izdanja Projekta Ilica: Q'ART
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
14.02.2024.
u 16:51

Ciklus započinje 24. ožujka u parku Ribnjak, a zatvara se 24. studenog na Ilici

Omiljeni zagrebački ulični festival Projekt Ilica: Q'ART ove se godine širi u još pet kvartova. Ciklus će otvoriti 24. ožujka u parku Ribnjak, gdje će brojni izlagači koristeći umjetnosti, modu, rukotvorine, hranu, piće i zabavu problematizirati nejednakost u kulturi. Program obuhvaća osam festivala povezani UNESCO-vim temama održivog razvoja, a osim na Medveščaku te, dakako, u tradicionalnoj Ilici, održat će se u Trnjanskoj Savici, Ferenščici, Sigetu i Trešnjevci.

Događajima pod krovnim nazivom "Ekosustav grada" organizatori su, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, nastojali prepoznati glavne probleme u odabranim kvartovima. Tako je, primjerice, na Ferenščici velik problem neplanska gradnja koja se godinama događala nauštrb zelenih površina, kazao je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ante Palada, pa je istaknuta potreba za maksimalnim iskorištavanjem postojećih livada, zbog čega će se festival u toj četvrti odviti na šetnici uz potok Bliznec 16. lipnja. U kvartu smještenom uz rijeku, Trnjanskoj Savici, glavna je tema važnost pitke vode, što će se osvijestiti akcijom koja se organizira u Parku Marije Ružičke Strozzi 19. svibnja.

VEZANI ČLANCI:

– Novi Zagreb pak mnogi doživljavaju kao veliku spavaonicu, no mi želimo pokazati da smo puno više od toga – kazala je Katarina Jovanović, predstavnica Sigeta, najavljujući Q'ART u Parku mladenaca 7. srpnja, koji nosi naziv "Život na kopnu – biljke i životinje". A fokus festivala koji se 20. listopada održava u Parku Stara Trešnjevka bit će održivi gradovi i zajednice. – Što nije iznenađujuće, budući da kvart ima 120.000 stanovnika i to ga čini velikim kao, primjerice, Osijek ili Rijeka – istaknula je Saša Martinović Kunović, voditeljica galerije Modulator u Centra za kulturu Trešnjevka.

Na mjestu gdje je sve počelo, u Ilici, održat će se tri festivala, odnosno akcije, a prvo je događanje na rasporedu 21. travnja, uoči Dana planeta Zemlja, i to s temom zaštite kopnenih ekosustava. Jednu od najdužih zagrebačkih ulica usto će će 22. rujna obogatiti umjetničke kreacije inspirirane odgovornom proizvodnjom i potrošnjom, a ovogodišnji Q'ART u Ilici će se i zatvoriti, i to 24. studenog s temom "Rodna ravnopravnost".

VIDEO: Održan Q'ART, kvartovski festival zajednice u naselju Špansko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije