Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanitetski prijevoz

Na natječaj za sanitetski prijevoz javile se i dvije privatne tvrtke

\'hitnapomoc_Arhiv VL_Crn_220\'
Arhiva VL
Autor
Sonja Hoffman
31.01.2011.
u 16:07

Ravnateljica Hitne Slobodanka Keleuva smatra da će ova odluka prouzročiti probleme

Rok za predaju ponuda na natječaj za obavljanje djelatnosti sanitetskog prijevoza, koji je raspisan temeljem prosinačke odluke Upravnog vijeća HZZO-a da se on, prvenstveno zbog osiguranja veće dostupnosti, odvoji od hitne medicinske pomoći, istekao je 17. siječnja.

Na natječaj su se, po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, mogli javiti domovi zdravlja i privatne ustanove, ali ne i zavodi za hitnu medicinsku pomoć koji su do sada obavljali sanitetski prijevoz.

Centar jedini registriran

– Ne znam koje su se ustanove javile na natječaj, a u tijeku je obrada pristiglih ponuda pa se nadamo da bi rezultati natječaja trebali biti poznati do kraja tjedna – rekao je Tihomir Strizrep, direktor HZZO-a.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, na natječaj su se javile dvije privatne tvrtke, ali i Dom zdravlja Centar koji je, za razliku od ostalih domova zdravlja jedini registriran da može obavljati djelatnost sanitetskog prijevoza.

Ravnateljica zagrebačke Hitne dr. Slobodanka Keleuva, ističe, model u kojem se sanitetski prijevoz odvaja od HMP-a, posebice u velikim regionalnim centrima Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, mogao bi prouzročiti brojne probleme.

Dobro razrađen sustav

– Godišnje obavimo 125.000 sanitetskih prijevoza, od kojih hitni na raspolaganju imaju 22, a hladni prijevozi 21 tim – objasnila je dr. S. Keleuva. Hitni sanitetski prijevozi su, objašnjava, oni koji u timu imaju posebno obučenog tehničara koji u vozilu, na putu prema bolnici, zbrinjava pacijente.

– Izdvajanjem hladnog prijevoza stvara se i problem zaposlenika, s obzirom na to da domovi zdravlja, koji će osnivati sanitetski prijevoz, nemaju obvezu zapošljavanja ljudi iz HMP-a, a ako ih i zaposle koeficijenti plaća bit će im znatno niži – upozorava ravnateljica.

Ne želi, upozorava mjerodavne, ni pomisliti kako će sanitetski prijevoz funkcionirati prijeđe li isključivo u privatne ruke, jer HMP ima dobro razrađen sustav: od dojavnog centra iz kojeg se raspoređuju hitni i hladni prijevozi, do održavanja i skladištenja vozila.

Inače, svi oni bez zdravstvenog osiguranja sanitetski prijevoz bi, prema normativu HZZO-a, platili 180 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar petric1
petric1
21:48 10.02.2011.

Ma kakve nebuloze naručimo za bolničkog pacijenta prijevoz za kući u 11 sati oni se pojave u 04 sata ujutro ....ma wtf???Pa što bi t trebalo tako funkcionirati ?Što se ne kaže na glas da su zakrčeni preopterećeni i premalo motivirani da rade hladne transporte.Pa ajmo ponuditi ovaj posao i privatnicima koji imaju vozila i uvjete prijevoza ima takvih ne puno ali postoje!Tu naravno mislim da takve ponekad složene poslove nebi smjeli dobiti oni koji su uzeli otpisana vozila sa otpada po njemačkoj nego da usluga prijevoza bude indentična ili bolja od posstoječe koju nudi DZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije