Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani kinča u Dubravi

Na besplatnoj radionici u Kulturnom centru Dubrava svladajte tehniku izrade ukrasa od krep papira

storyeditor/2023-10-25/kinc.jpg
26.10.2023.
u 18:42

Radionica će se u prostorima Kulturnog centra Dubrava održati u povodu Dana europske baštine i 20. obljetnice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine

Kako izraditi božićne ukrase od krep papira, u narodu poznate i pod nazivom "kinč", možete naučiti na besplatnoj radionici koja će se u sklopu Dana kinča te u povodu Dana europske baštine i 20. obljetnice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, održati danas u Kulturnom centru Dubrava.

Radionicu koja počinje u 11 sati vodit će članovi udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladare, kulturno-umjetničke udruge Magda i Luisa iz Madžareva te udruga žena Općine Sveti Ilija iz Doljana, a čiji će članovi sudionike upoznati sa stoljetnom tradicijskom tehnikom izrade kinča, kojom su se u povijesti koristili naši preci kako bi domove ukrasili uoči blagdana, ali i naučiti i nove tehnike izrade buketa i vijenaca. 

VEZANI ČLANCI: 

Kinč je naziv za papirnato cvijeće, vijence od zimzelena, ali i običaj kinčenja ili ukrašavanja interijera stambenih i gospodarskih kuća poznat od nekada u europskoj i hrvatskoj tradiciji. Iako u ograničenom području sjeverozapadne i središnje Hrvatske, raznobojno cvijeće od krep papira, u raznorodnim oblicima cvijeta poput proljetnica, ivančica, ljiljana i karanfila, uz dodatak listića, šiške, papirnatog lanca, uronjeno je u životne običaje kao što su rođenje djeteta, ženidba i pogreb te crkvene blagdane (ukrašavanje crkava, kapelica papirnatim cvijećem i zimzelenom, izrada vijenaca za male sakralne objekte zvane krajputaši).

VEZANI ČLANCI: 

Utjecaj prenošenja umijeća i znanja iz azijskog i europskog kulturnog kruga obogatio je naviku ukrašavanja životnog prostora u doba godine kada gotovo ništa ne raste od biljaka. Nadasve kreativne žene imale su upravo u zimskom vremenu donekle zatišje od vanjskih radova, pa su se mogle posvetiti izradi papirnatog cvijeća umačući ga ponekad u topli vosak kako bi izdržalo vanjske zimske uvjete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije