Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svetozar Milinov

FOTO Položen kamen spoticanja za prvog vlasnika Hotela Dubrovnik: 'Ustaški režim sve mu je oduzeo'

Zagreb:  Svečano položen  kamen spoticanja  u spomen na Svetozara Milinova
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/11
25.10.2023.
u 15:15

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i saborski zastupnik Boris Milošević osvrnuo se na život Milinova, istaknuvši da je bio ugledan član društva koji je pomagao srpskoj zajednici u Zagrebu

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust postavio je u srijedu kamen spoticanja u spomen na Svetozara Milinova, zagrebačkog poduzetnika i žrtve ustaškog zločina. Kamen spoticanja, veličine 10 puta 10 centimetara, postavljen je ispred današnjeg Hotela Dubrovnik, a nekadašnjeg hotela čiji je vlasnik bio Milinov. 

Dosad su u Zagrebu postavljena 62 kamena spoticanja, a ovo je prvi u spomen žrtvama srpske nacionalnosti- istaknula je na svečanosti ispred hotela ravnateljica Centra Nataša Popović.  

-Svaki kamen spoticanja nosi ime žrtve, datum rođenja i njezinu sudbinu- rekla je Popović i dodala da time na javnim površinama ukazuju na moralnu dužnost sjećanja i preuzimanja odgovornosti za ono što se događalo u prošlosti. 

>>VEZANI ČLANCI: 

Komemorativnim činom postavljanja kamena spoticanja, Zagreb se pridružio brojnim gradovima u svijetu, čiji su kameni spoticanja postali djelom najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu. Autor kamena spoticanja je konceptualni umjetnik Günter Demling, ujedno i začetnik projekta, koji je prvi Stolperstein (kamen spoticanja), u sjećanje na žrtve holokausta postavio još 1992. u Kölnu. 

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i saborski zastupnik Boris Milošević osvrnuo se na život Milinova, istaknuvši da je bio ugledan član društva koji je pomagao srpskoj zajednici u Zagrebu. Ustaška vlast je Milinova, njegovu suprugu i četvero sinova uhitila 5. srpnja 1941., nakon čega su ubijeni u ustaškim logorima. 

Zagreb:  Svečano položen  kamen spoticanja  u spomen na Svetozara Milinova
1/11

-Koliko god da je radio, stvarao i doprinosio društvu i Zagrebu, Svetozaru Milinovu ništa nije pomoglo. Sve mu je oduzeto, imovina, obitelj, uspomene, život, samo zato što je bio druge nacije i vjere- istaknuo je Milošević, dodavši da je Milinov bio izbrisan iz kolektivne memorije grada. 

Ivo Josipović ispred udruge VeDRA Split poručio je da se postavljanjem kamenja spoticanja, obilježava ime, život, stradanje Millinova, kako bismo prihvatili i dio odgovornosti za njegovo stradanje. Svečanosti su prisustvovali veleposlanici Savezne Republike Njemačke, Christian Hellbach, veleposlanik Republike Austrije, Josef Markus Wuketich, kao i predstavnice Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba, uz čiju se financijsku podršku izvodi projekt postavljanja kamena spoticanja. U sljedećim mjesecima, u Zagrebu će biti postavljeno još 19 kamenova za srpske žrtve, kao i dodatnih pet na privatnu inicijativu članova obitelji stradalih. 

>>VIDEO: Divljao po Zagrebu: Projurio pločnik kako bi izbjegao gužvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije