Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi slučaj kod nas

Mislili da ima upalu mozga, a zaražen virusom zapadnog Nila

komarac
Robert Anić/Pixsell
04.09.2013.
u 11:51

Korisnik prihvatilišta za beskućnike nekoliko je dana proveo u Zaraznoj bolnici bez svijesti

Kada je 26. srpnja korisnik prihvatilišta za beskućnike Crveni križ Hitnom pomoći prevezen u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, već je dva tjedna trpio strašne glavobolje, u potpunosti je izgubio apetit i povraćao. Mislio je da je obolio od obične viroze, no nakon što je izgubio svijest, djelatnici prihvatilišta u Velikoj Kosnici pozvali su Hitnu pomoć.

Da se radi upravo o korsniku prihvatilišta prve su pisale Kronike VG

– Nekoliko sam dana bez svijesti proveo na aparatima i infuziji. Mislili su da imam upalu mozga. Upitali su me je li me možda ugrizao krpelj, a potom su došle gospođe epidemiologinje iz Zavoda za javno zdravstvo da obave sve potrebne testove – priča mladić čiji je preliminarni test u HZJZ-u potvrdio da je zaražen virusom zapadnog Nila. Iz HZJZ-a kažu kako je to prvi registrirani slučaj ove godine, dok ih je lani bilo sedam. 

– Pacijent je prebolio virus, a bio je među 20 posto oboljelih koji razviju klinički oblik bolesti. Mnogi ne reagiraju odmah na simptome jer su slični gripi, no 70 do 80 posto slučajeva bolest preboli bez ikakvih simptoma, razvijajući vlastita antitijela – ističe voditeljica epidemiološke službe HZJZ-a Iva Pem Novosel. Kako bi potvrdili da je riječ o toj groznici, čekaju rezultate Referentnog laboratorija u Italiji, kamo su poslali testove, a koji bi trebali stići za desetak dana. Već su obišli teren oko prihvatilišta i zaprašili ga. 

Virus zapadnog Nila prenosi se ubodom zaraženog komarca koji se hrani krvlju zaražene ptice selice, a potom taj zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, kao i na konje i druge sisavce. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Najbitnija mjera je, kaže dr. Novosel, prevencija.

– Trebalo bi suzbiti sva legla komaraca na okućnicama, odnosno izliti vodu gdje god se ona zadržava, a mjesto gdje se skuplja kišnica prekriti – kaže dr. Novosel.

>>Prvi slučaj infekcije virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije