Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propali pregovori

Ljubičić ukida kolektivni ugovor u Holdingu, čeka Bandićevu potvrdu

Milan Bandić i Slobodan Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
30.01.2014.
u 15:00

Dobit će pobunu iako smatramo da su te najave samo način zastrašivanja

Nakon višemjesečnih pregovora sa sindikatima o smanjenjima materijalnih prava 12.000 zaposlenika tog zagrebačkog komunalnog megapoduzeća, uprava tvrtke namjerava posegnuti za – otkazivanjem kolektivnog ugovora.

Odluka donesena

Kako doznaje Poslovni dnevnik od izvora u upravi kompanije, takva odluka već je donesena, no čeka se da je potvrdi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

– Već mjesecima pokušavamo razgovarati sa sindikatima, no došli smo u situaciju da se oni više i ne odazivaju na naše pozive. Tako se ne može raditi i mi nećemo preuzeti odgovornost da Holding, tek što je saniran novcem poreznih obveznika, opet gomila dubioze zbog izdvajanja za zaposlenike koja se ne mogu isplaćivati iz prihoda – kaže naš izvor.

Predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić ove informacije nije želio potvrditi poručivši samo da “još nema odluke”, a sindikati pak najavljuju pravnu bitku protiv ukidanja kolektivnog ugovora.

Darko Kleinberger, predsjednik Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga, kaže da uprava Holdinga već nekoliko mjeseci pokušava raskinuti kolektivni ugovor, a da isto najavljuju već tri godine.

Dobit će pobunu, ali smatram da su te najave samo način zastrašivanja. Ne bojimo se jer nema nikakve ekonomske opravdanosti za raskidanje. Ako se to i dogodi, sudskim ćemo putem to osporiti – kaže Kleinberger. Dodaje da su radnici u Holdingu već pristali na smanjenje prava.

Problem uhljeba

– Aneksom ugovora odrekli smo se 180 milijuna godišnje u sljedeće tri godine. Oni bi se rješavali radnika, a još se nisu riješili brojnih uhljeba – poručuje Kleinberger koji ističe da su radnici spremni na sve kako bi spasili tvrtku, ali da očekuju da ne budu jedini koji se nečega odriču kako bi opstala.

Posljednjim aneksom kolektivnog ugovora sklopljenim u kolovozu prošle godine radnicima Holdinga kumulativni iznos božićnice i regresa ograničen je na 2500 kuna, jubilarne nagrade smanjene su na neoporeziv dio, a skraćeni su im i godišnji odmori sa 33 na 31 dan. S druge strane, u kolektivni ugovor ugrađen je i članak u kojem se radnicima garantira kako im materijalna i druga prava neće biti smanjivana do kraja 2016. godine. Može se pretpostaviti da će – dođe li do otkazivanja kolektivnog ugovora – upravo na tom članku sindikati i temeljiti svoju tužbu, dok će se uprava tvrtke i gradske vlasti pozivati na višu silu zbog bitno promijenjenih gospodarskih aktivnosti. Pobjednika u tom sporu teško je predvidjeti pa se odluka čelnika Holdinga da krenu u pravnu bitku protiv sindikata može smatrati dokazom kako su pregovaračke pozicije toliko udaljene da se kompromis ne može očekivati.

Komentara 9

Avatar Baba Vanga
Baba Vanga
07:34 31.01.2014.

Koliko je prasine dignute smjenama direktora , dovedeni su novi strucniji ljudi i sto sad ?? Sve djeluje na dogovor i kozmetiku izmedu Milana i Davora. Tamo gdje je najtumoroznije tkivo , podoban rukovodeci kadar, bez spreme, pun afera see ne dira. Kako netko tko godinama iza sebe vuce afere , dokazano je nesposoban a odrzava se iskljucivo zbog partijske knjizice moze ostati netaknut. Abnormalni koeficjenti , place poput ministara ,a ucinak nula bodova. I sad kada se ocekivalo da se barem dio nepostenog , nestrucnog i kompromitiranog kadra ukloni ,stanga. To se tak ne dela !!!!!

Avatar Robert28
Robert28
16:41 30.01.2014.

Neće im taknuti plaće, a opet će na razno raznim dodacima uštedjeti 170 milijuna kn. Ima jako puno prostora za uštede u Holdingu, bez problema se taj mastodont može izvaditi iz dugova.

AN
antifasista
21:13 30.01.2014.

Ovo nam je nasa borba dala da imamo sindikata za marsala. I sve to na teret Holdinga, pojedini sindikalci imaju i auto od 0-24 sata na racun firme. gorivo naravno plaća firma, plaće sindikalcima,tajnicama,telefone i ine stvari sve plaća firma.ma. I draga moja gospodo kako dalje.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije