Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRAJU I OSTALE ŽIVOTINJE

Lavovi u zagrebačkom Zoološkom vrtu i njihov timaritelj zaraženi koronom

Zagreb: zekanje u zoološkom vrtu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
24.11.2021.
u 14:20

Za ostale će se životinje znati imaju li koronavirus nakon što stignu nalazi.

Afrički lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta zaraženi su koronavirusom, doznajemo iz te ustanove. Testiran je i njihov timaritelj koji je pozitivan te trenutačno na bolovanju, a svi se polako oporavljaju. Za ostale će se životinje znati imaju li koronavirus nakon što stignu nalazi.

"Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-cov-2, pa smo krenuli s liječenjem lavova. Istodobno je testiran timaritelj koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan, što znači da je on zarazu prenio na lavove. Nakon lavova testirali smo i ostale životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu te čekamo njihove
nalaze", kazao je Damir Skok, ravnatelj ZOO-a.

Kreću se slobodno svojim vanjskim i unutrašnjim nastambama, dodaje, budući da su daleko od posjetitelja pa nema straha da će ih zaraziti.

 

"Kako bismo zaštitili timaritelje i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli smo posebni sigurnosni protokol koji je na snazi do daljnjega. I kontakte timaritelja s drugim životinjama svodimo na minimum. Tijekom tri vala epidemije uspješno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom zaražene novim koronavirusom. Budući da je u vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima", zaključuje Skok.

Ključne riječi

Komentara 12

ME
MehutoGonzales
14:46 24.11.2021.

Zabraniti lavonima izlazak.........

KO
Korumpirani
14:37 24.11.2021.

Čekam da stožer donese odluku da psi i mačke moraju imati covid potvrdu i nositi maske.Nakon toga uvesti cjepljenje za njih kada idu veterinaru itd itd..

RO
roland
14:34 24.11.2021.

Ovo mi izgleda kao plaćeni oglas! Ravnatelj želi biti politički korektan, pa će prvi u svijetu uvesti COVID potvrde za lavove! Umjesto toga, više bih volio da svaki lav dobije kvalitetnije meso.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije