Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okretište u Prečkom

Lasić: Ne želimo nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali Grad se ne smije ucjenjivati

Zagreb: Okretište tramvaja u Prečkom čuvaju zaštitari, tramvajski promet se odvija uredno
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
29.10.2019.
u 13:31

Uvidom u prostorne planove koji su bili na snazi od trenutka oduzimanja zemljišta do danas, utvrđeno je da je zemljište koje je predmet povrata namijenjeno kao zelenilo i okretište tramvaja, dok obitelj Maršanić traži naknadu kao za okolno zemljište na kojem se mogu graditi stambeni i poslovni objekti, kaže pročelnik Lasić

Tramvajski promet su početkom mjeseca blokirali postavivši ogradu na okretištu, a obitelj Maršanić sutra u 18 sati organizira i prosvjed.

Pod imenom "Ljeto na okretištu Prečko" žele, kaže, okupiti sve koji su u sporu s Gradom i koji su im potpora jer oni sami s čelnicima metropole ne mogu "na zelenu granu". Kako su objasnili, u pregovorima koje vode u gradskoj upravi za obeštećenje, jer područje okretišta je u njihovu vlasništvu, ne miču se s mrtve točke, a Grad im nudi tek 79 eura po četvornom metru, što je cijena otprije više od dvadeset godina. O čitavom se slučaju danas oglasio i sam Grad, odnosno pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Damir Lasić, koji je pojasnio kronologiju pregovora.

– Stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Žarko Željko iz društva Ing ekspert d.o.o. izradio je u listopadu 2019. godine procjembeni elaborat, kojim je procijenio vrijednost zemljišta na iznos od 79 eura po kvadratu, što za površinu od 1425 četvornih metara iznosi 112.575 eura, odnosno 830 tisuća kuna – kazao je Lasić pa dodao da je opunomoćenik obitelji Maršanić, nakon predočenja procjembenog elaborata, izjavio da je cijena neprihvatljiva, ali nije ulazio u sadržaj elaborata, odnosno nije proučio način na koji je sudski vještak došao do utvrđenog iznosa.

A, kaže pročelnik Lasić, "uvidom u prostorne planove koji su bili na snazi od trenutka oduzimanja zemljišta do danas, utvrđeno je da je zemljište koje je predmet povrata namijenjeno kao zelenilo i okretište tramvaja, dok obitelj Maršanić traži naknadu kao za okolno zemljište na kojem se mogu graditi stambeni i poslovni objekti". Osvrnuo se i na posljednji sastanak koji je obitelj imala s Gradom 21. listopada, o kojem je rekao da je na njemu istaknuto "da pri rješavanju nastalog problema treba poštovati pozitivne propise Republike Hrvatske, odnosno zakone i proceduru.

– Grad Zagreb ne želi nikome osporiti pravo na vlasništvo, ali se ne smije niti ucjenjivati Grad – zaključio je Damir Lasić.

VIDEO Vlasnici zemljišta na tramvajskom okretištu odlaze iz Gradskog poglavarstva

Ključne riječi

Komentara 13

DD
dobar.d
14:55 29.10.2019.

Grad se ne smije ucjenjivati? To je isto kao da kažeš da je Grad iznad zakona! Nije li?

MA
marina58
14:26 29.10.2019.

E da zemljište treba platiti Bandićevom kumu, bila bi procjena na 790 eura.

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
14:28 29.10.2019.

Privatna imovina trebala bi biti svetinja, ali ne i u banana-državici Hrvatskoj. Gradski činovnici ne osporavaju vlasništvo, ali se ponašaju kao da je to njihova djedovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije