Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo u mjesto za opuštanje

Kuham kavu s biljnim mlijekom, a od pulpe se rade ukusni kolačići

storyeditor/2022-09-14/PXL_230822_95265018.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
22.09.2022.
u 12:09

Zavirili smo u Filteraj baristice Lori Brnčić, koji posluje po "zero waste" principu

Za rad po "zero waste" principu, koji promiče način života bez stvaranja ikakva otpada, u lokalu koji je nedavno otvorila u Vlaškoj ulici odlučila se Lori Brnčić. Smjestila je ondje, u svega četrdesetak kvadrata, kafić i prodavaonicu kave, a popularni jutarnji napitak u svom Filteraju priprema s biljnim mlijekom iz vlastite proizvodnje. Od ostataka zatim pravi kolačiće, a nudi i sendviče iz susjednog restorana.

Uz malo datulje

– Ideja za pothvat već se dugo kuha u meni. Jer, osim toga što sam dugo u hotelijersko-turističkoj struci, prije tri godine prešla sam na veganstvo i potom počela i sa "zero waste" načinom života, koji sada primjenjujem i u poslu – objašnjava 31-godišnja baristica.

Inspirirao ju je, kaže, riječki Riperaj, koji ima dispenzer s maslinovim uljima, octima i deterdžentima u rinfuzi, a uskoro to planira uvrstiti i u svoju ponudu. Sada se pak u Filteraju mogu kupiti vrećice univerzalnog veganskog sredstva za čišćenje Equacare, koji vlasnica koristi i u svom lokalu. Blend kave koji poslužuju popularnog je naziva "uppercut", a koji je stigao iz tvrtke Hug and punch u Matuljima, odakle dolaze i zrnca. Možete birati želite li se počastiti kavom iz Brazila, Meksika ili Kolumbije, a savjetima pomaže baristica Lori, koja priprema isključivo "specialty coffee", što je oznaka koja garantira kvalitetu zrna.

07.07.2022., Zagreb - Caffe Filetraj, Lori Brncic, Dominik Becvardi. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Sve se kave daju na testiranje, na kojemu se gleda količina defekata u zrnima, kvaliteta okusa i slično. Nakon toga dobiju ocjenu od 1 do 100, a one koje zasluže iznad 85 mogu se nazivati "specialty" kavama – ističe.

U svom je lokalu, dodaje, željela zrnca koja daju slađi i balansiraniji okus kavi, i to upravo zbog mlijeka koje, dakle, radi sama. Može se ondje, doduše, popiti i kava s kravljim mlijekom, što ćete morati naglasiti pri narudžbi, ali posebnija je ona s biljnim. I to triju okusa pa možete birati između badema, zobi te kombinacije kokosa i indijskog oraščića, a u svako se mlijeko dodaje i malo datulje za slatkoću. Proizvode se na licu mjesta u "almond cow" aparatu koji sadrži filtar u koji se ubace sastojci i doda voda, a on odradi posao. Kada se mlijeko izlije, u filtru ostaje pulpa, a kako se trude ništa ne bacati, od nje se rade kolačići, kojima se također možete poslužiti. Izrađuje ih Juraj Močilac, poznat po brendu "Žlica šećera", a stoje 12 kuna.

Biljna mlijeka u Filteraju možete kupiti i u staklenoj ambalaži čija je cijena 10 kuna, a 500 mililitara stoji od 12 do 18 kuna. Kavu s mlijekom ili cappuccino platit ćete 16 kuna, običan espresso 13, a za dupli valja izdvojiti 22 kune. U ponudi su i limunada za 18, svježe cijeđena naranča za 24 kune te domaći ledeni čaj raznih okusa za 22.

Ako pak s društvom svratite na nešto kratko, poslužit će vas amarom, teraninom ili grappom, čija je cijena 20 kuna, a ako ste ljubitelj osvježavajućih smoothija, u Filteraju ih možete kušati u tri okusa. Smoothije od kokosa i banane te od čokolade i kikirikija platit ćete 25 kuna, a proteinski napitak od matcha praha 30.

23.08.2022., Zagreb - Coffee shop Filteraj. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

A ako ste gladni...

Sendviči koji stoje 28 kuna nastaju u suradnji sa susjednim restoranom Weare 50, a pripremaju se od raženog kruha s humusom, pečenim patlidžanom i rajčicama ili pak ciklom, jabukom, umakom od oraha i mladim lukom posipanim bučinim sjemenkama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije