Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revitalizacija metropole kroz spoj kulture i turizma

Zagreb se danas transformira u umjetničku galeriju na otvorenom

Artupunktura
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba
1/3
15.09.2022.
u 08:30

Terapija Zagreba umjetnošću, poznatija kao platforma za kulturu i umjetnost „Artupunktura“, drugu godinu zaredom stavlja naglasak na razvoj kulturne ponude i pozicioniranje glavnog grada kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene

Mjesec rujan u Zagrebu je rezerviran za kulturu i umjetnost. Potvrđuje to drugo izdanje „Artupunkture“, jedinstvenog projekta Turističke zajednice grada Zagreba, koji još jednom dovodi umjetnost na zagrebačke ulice. Prošlogodišnja prva terapija Artupunkturom uspješno je obogatila kulturno-umjetničku scenu metropole i udahnula joj novi život. Zajedništvo umjetnika, partnera i posjetitelja probudilo je svijest o vrijednosti stvaranja pa će i ovu jesen u Zagrebu obilježiti novi susreti kreativnosti i ekspresivnosti.

Konture nove Artupunkture

Ove će se godine na Artupunkturi predstaviti čak 23 umjetnička projekta od kojih će svaki na svoj način metropoli pružiti terapiju umjetnošću s ciljem revitalizacije i oplemenjivanja kulturne ponude. Kreativna umjetnička djela i instalacije raspoređeni po punktovima diljem grada, ispisat će još jednu zagrebačku priču i pružiti posjetiteljima novi motiv za dolazak. U prošlogodišnje premijerno izdanje bilo je uključeno 8 partnera, a čak 15 novih ove godine zasigurno će ostaviti još značajniji trag i osigurati nikad zanimljiviju umjetničku jesen u Zagrebu.

- Artupunktura je jedinstveni projekt TZGZ-a i partnera kojem su se priključili brojni sudionici sa svojim programima, a kroz koju stavljamo dodatni naglasak na kulturni turizam našeg grada. Naime, više od 40 posto svih putovanja u Europi motivirano je upravo nekim kulturnim događanjem, programom ili poticajem, stoga, Artupunktura, povezujući kulturu i turizam, stavlja naglasak na područje suvremene kulture, odnosno razvoj kulturne ponude i pozicioniranja grada Zagreba kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene ovog dijela Europe. Afirmirajući umjetnost u društvu, afirmiramo Zagreb kao grad umjetnosti i kulture, stoga, zahvaljujem svim partnerima što su prepoznali našu inicijativu i uključili se u realizaciju Artupunkture kojom učvršćujemo zagrebačku cjelogodišnju ponudu, izjavila je direktorica Martina Bienenfeld.

Više od 40 posto svih putovanja u Europi motivirano je nekim kulturnim događanjem pa Artupunktura stavlja naglasak na razvoj kulturne ponude Zagreba
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba

Duplo bogatiji program

Artupunktura i ove jeseni ujedinjuje sve partnere i prijatelje kulture s ciljem da zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probude njegovu vitalnu energiju. Pored prošlogodišnjih sudionika koji su pripremili nova izdanja svojih umjetničkih projekata, očekuju nas brojni noviteti poput izložbe digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti, prve takve u cijeloj jugoistočnoj Europi, što svrstava Zagreb uz bok svjetskim predvodnicima u digitalnoj umjetnosti.

Program će nezaobilazno oplemeniti neka od najznačajnijih imena nezavisne scene, ali i brojne gradske ustanove koje će uz galerije, muzeje i ostale kreativne organizacije upoznati prolaznike s najvećim djelima domaće moderne i suvremene umjetnosti.

Novi umjetnički projekti u kojima ćete imati priliku uživati su: Art Bubble; Art Future; ART in my KVART, ART by KNAP!; Artupunktura u Dubravi; Čitanje grada; Izložba na cesti; Karas + Kvart; Ljubav na sunce – solarna projekcija „Ljubav oko svijeta“; Mediteranom bučan Boris Bućan – Razigrani Petar Dolić Dijonizijski ples na Gvozdu; MUO na Mažurancu; Pupoljci; Svijet robota; „Treba ići!“ I.K. Hommage Ivanu Kožariću; Trešnjevka se budi! #3 te 30 prizora za 30 godina hrvatske samostalnosti.

Naravno, program će obogatiti i prošlogodišnji partneri kroz nova izdanja svojh projekata: ALU perspektiva 2; Art & Grad; Art Zagreb 2022; Galerija Ilica: Otvorena knjiga; Projekt Ilica: Q'ART – BUJAN RUJAN; Reli po galerijama; 36 Mountains Festival te 57. zagrebački salon „Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti”.

Artupunktura predstavlja najveću umjetničku intervenciju u Zagrebu ikad
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba

Zagreb kao kreativno središte

Zagreb se svake godine vraća na scenu s mnoštvom zanimljivih događanja te iznova potvrđuje svoju reputaciju kao mjesto umjetnosti, glazbe i kulture kroz bogat program koji donosi ponešto za sve uzraste i ukuse. Kulturni turizam danas ima izniman značaj za razvoj turističkih destinacija, što je prepoznala i Turistička zajednica grada Zagreba te posjetiteljima ponudila sjajne primjere kulturnih festivala i umjetnosti integrirane u arhitekturu grada.

Turisti danas žele sadržaj koji predstavlja spoj kulture, turizma i futurizma, a Artupunktura kao najveća umjetnička intervencija u Zagrebu ikad, predstavlja izvrsnu realizaciju takve ideje s ciljem da umjetnost doista uđe u zajednicu, a ne da bude zatvorena u elitnim umjetničkim i kulturnim ustanovama. Prošetajte Zagrebom transformiranom u veliku galeriju i uživajte u bogatom programu sve do sredine listopada, a više detalja pronađite na službenoj internet stranici projekta www.artupunktura.hr.

Sadržaj omogućila Turistička zajednica grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije