Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lauba

Kontrapunkt MSU radit će cijeli dan i "rentati" umjetnine

lauba
Foto: Lauba/Damir Žižić
1/3
09.05.2011.
u 21:30

Vlasnik elitne galerije strastveni je kolekcionar koji će dobro "potkovanim" posjetiteljima omogućiti i posuđivanje radova njegove zbirke, a u Laubi bit će smješteni i njegovi poslovni prostori dok će kafić raditi cijeloga dana

Na zapadu Zagreba, na Črnomercu, u tišini niče najveći privatni izložbeni prostor u Hrvatskoj, kontrapunkt Muzeju suvremene umjetnosti, kažu umjetnici! Lauba - Kuća za ljude i umjetnost - kako je nazvana preuređena austro-ugarska jahaonica na obronku metropole, kvalitetom izložbi nadmašit će najpoznatije "svetište" likovnosti i dizajna.

Renomirani autori

Na više od 1300 četvornih metara u svakom trenutku moći će se izlagati 80-ak umjetničkih djela, a prvi postav kojim će se u lipnju otvoriti novi "hram" estetike sadržavat će djela najrenomiranijih hrvatskih umjetnika, ona Ivane Franke, Lovre Artukovića, Ive Gattina, Ivana Kožarića i drugih. Tijekom prvih 18 mjeseci izložit će se najmanje 300 umjetnina, a organizirat će se i gostujuće izložbe, projekcije, predstavljati instalacije.

- Postoje galerije koje su "post-faks", no ovaj se prostor mora zaraditi, ipak je ovo prva privatna galerija u Hrvatskoj. Ako je ovo kontrapunkt MSU onda se mora i radu pristupiti ne na brzinu, već kvalitetno, a mislim da će ovo biti još i bolje - prvi su dojmovi umjetnika Ivana Fijolića, široj masi poznatog po izradi kipa Brucea Leeja u Mostaru.

Kustosica Laube Vanja Žanko smatra da "umjetnost treba biti predstavljena atraktivno i zabavno kao i ovaj prostor", a već pripremaju multidisciplinarne suradnje s književnicima, filmašima, glazbenicima, koji će dodatno oplemeniti novi dom suvremene umjetnosti.

Svjetski karakter galerije

- Ovaj smo prostor nazvali Kuća za ljude i umjetnost, jer je ovo hibrid izložbenog prostora, kafića i poslovnih prostora. Htjeli smo povezati "art" i biznis, a zgrada će živjeti gotovo 24 sata. Od jutra će raditi uredi, poslijepodne će se sve pretvoriti u izložbeni prostor, a cijelo vrijeme radit će kafić - objasnila je kustosica.

U prostoru se neće samo izlagati, nego će ljubitelji "platna" primjerke koji im se svide nakon izlaganja moći i unajmiti. Naime, vlasnik Laube i utemeljitelj tvrtke Filip-Trade je Tomislav Kličko, strastveni kolekcionar s više od 500 radova, od kojih će se dio moći "rentati".

Potpuno sačuvani prostor bazilikalne proporcije redizajnirala je Morana Vlahović, a uređenjem je zadovoljan i slikar Zlatan Vehabović.

- Prostor je sjajan. Fan sam ponovnog korištenja industrijskih prostora, a i veličina je super. Mislim da će se ovime promijeniti dinamika suvremene umjetnosti - rekao je Vehabović.

Pohvale je dijelio i Silvio Vujičić, koji kaže da galerija ima "svjetski" karakter.

Komentara 5

DE
detour
00:56 10.05.2011.

fasada izgleda odlicno.

AU
autoritet
22:53 09.05.2011.

Ah to je znači sudba onog pocrnjelog hangara - super projekt!

BA
Bajum
23:29 09.05.2011.

Baš sam neki dan prolazio pokraj stanice i bilo mi je drago kaj su napokon ofarbali tu zgradu jer je izgledala očajno.Crna boja je ispala taman.Jedva čekam da se otvori jer me zanima kako će biti organiziran rad galerije.Napokon da i zapadni dio grada dobije nešto u kulturnoj branši,pošto su nam uzeli kino kustošija...:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije