Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISMO SE ISKAZALI

Prijava Zagreba druga najgora po nepružanju informacija

Ban Josip Jelačić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
30.09.2017.
u 19:39

Na temelju ocjene Europske komisije, Vijeće za opće poslove EU-a u listopadu će održati političku raspravu, a konačna odluka bit će donesena u studenome

Europska komisija objavila je svoju analizu svih 19 prijava različitih gradova i država koje žele da se u njih preseli Europska agencija za lijekove (EMA) i iz te analize proizlazi da je prijava Zagreba druga najgora po nepružanju konkretnih informacija o traženim kriterijima.

Umanjene šanse

Iako Komisija nije rangirala ponude, već samo dala detaljnu analizu svake pojedinačno i ostavila Vijeću EU da na temelju toga rangira i odabere pobjednika, iz usporedbe svih 19 Komisijinih analiza prijava vidljivo je da se izraz “prijava ne pruža” informacije (o nekom traženom kriteriju) pojavljuje u ocjeni Zagreba čak 32 puta.

Jedino analiza prijave Sofije spominje taj izraz češće (37 puta), analiza Beča 26, Bruxellesa 18, Milana 7, i tako dalje sve do Kopenhagena (5) i Barcelone (4 puta).

Primjerice, po kriteriju koji određuje kako treba izgledati poslovni prostor i IT infrastruktura, i koji propisuje da zgrada novog sjedišta EMA-e mora biti takva da sve proradi na dan izlaska Velike Britanije iz EU (u ožujku 2019.), prijava Zagreba i Hrvatske, prema Komisijinoj ocjeni, samo navodi da će zgrada Sky Office s 32 tisuće četvornih metara “ispuniti sve EMA-ine uvjete, ali ne navodi detalje o većini pojedinih uvjeta i ne daje indicije kad bi zgrada bila na raspolaganju EMA-i”.

Po kriteriju koji traži lokaciju dobro povezanu s ostatkom EU i svijeta, kao i dobre smještajne kapacitete u hotelima, Zagreb i Hrvatska u svojoj prijavi uopće ne navode s koliko je točno glavnih gradova u inozemstvu povezana Zračna luka “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, koja je frekvencija tih linija i trajanje svakog od tih letova.

Hrvatska prijava ne navodi ni informacije o javnom prijevozu između zračne luke i predložene zgrade, a jedino navodi točan broj soba u hotelima u Zagrebu. Treći kriterij tiče se dostupnosti višejezičnih škola i vrtića, a Komisija ocjenjuje da prijava Zagreba ne nudi detalje o kapacitetu predškolskih ili školskih ustanova u kojima se govori neki od stranih jezika.

Nakon što je sredinom tjedna objavljena i interna anketa provedena među zaposlenicima EMA-e, koja pokazuje da bi se samo 20 posto ispitanika željelo preseliti u Zagreb, rezultati Komisijine analize svih 19 prijava izgledaju kao da dodatno umanjuju šanse Zagrebu da pobijedi u natjecanju za preseljenje sjedišta velike i važne agencije EU koja mora otići iz Londona zbog Brexita.

‘Trebalo je raditi ozbiljno’

Prvo glasanje u Vijeću EU bit će u listopadu, a konačna odluka u studenom.

– Vidi se da je hrvatska prijava bila zbrzana, unatoč tome što sam ja na vrijeme upozoravala da treba napraviti ozbiljnu ponudu – kaže SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, koja ipak i dalje smatra da je dobro za Hrvatsku da sudjeluje u utrci jer “možda sad ovu agenciju nećemo dobiti, ali možemo kasnije pregovarati o nekoj drugoj”.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nema informaciju o poretku na kojem je Zagreb na dnu liste kandidata za sjedište Agencije.

– Ono što sam ja zadnje vidio bilo je da smo plasirani negdje u donjoj polovici liste gradova. Vjerujem da Hrvatska ima ocjene da ide dalje, nedostatak je jedino nešto slabija povezanost, manji je broj letova. No kad vidim konačan rezultat, onda ću komentirati – rekao nam je ministar Kujundžić.

Ključne riječi

Komentara 20

ST
stefj
19:47 30.09.2017.

Uhljebi ne znaju niti kako se vješa Hrvatska zastava, čak niti kako izgleda, a sad bi neki uhljeb trebao znati kako voze avioni ili koliko ima škola? Ma dajte... Ova prijava vam je jedan jako dobar prikaz Hrvatske javne službe i ljudi koji rade u njoj...

Avatar Retardo
Retardo
19:45 30.09.2017.

Pa kad su poslali Bandića i Kujundžića, ko da se radi o agenciji za pršute.

DU
Deleted user
16:58 30.09.2017.

Tko nas je predstavljao,čudo bi bilo da to dobijemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije