Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od Brexita

Ni njemačka putovnica nije jednostavno rješenje

Njemačka, izbori
Foto: Reuters/Pixsell
28.09.2017.
u 16:26

Mnogi britanski državljani u Njemačkoj pokušavaju dobiti njemačko državljanstvo koje očito vide kao policu osiguranja ne samo za ostanak u zemlji nego i za zadržavanje čitave palete prava koja imaju građani EU-a

Mnogi Britanci u Njemačkoj boje se posljedica Brexita i bore se za svoja prava, piše DW.

Još uvijek mogu dobiti njemačko državljanstvo, a da pritom ne moraju vratiti britansko, ali ne još dugo. Pored financijskih i trgovinskih pitanja su prava građana ključna tema u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. 

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel je pokušala umiriti 100.000 Britanaca u Njemačkoj poručujući im da ih nitko neće poslati kući. Njezin savjet: "Zatražite njemačko državljanstvo, ako želite biti sasvim sigurni."

Privilegije državljanstva

Mnogi britanski državljani u Njemačkoj pokušavaju dobiti njemačko državljanstvo koje očito vide kao policu osiguranja ne samo za ostanak u zemlji nego i za zadržavanje čitave palete prava koja imaju građani EU-a. Njemački Savezni ured za statistiku je u lipnju objavio brojke koje upućuju na "neobično veliki porast" broja britanskih državljana kojima je odobren zahtjev za njemačkom putovnicom. Broj osoba kojima je u 2016. dodijeljeno njemačko državljanstvo je porastao za 2,9 posto u odnosu na 2015. Pritom je broj britanskih državljana među njima porastao za 361 posto! Takvih slučajeva je bilo 2.865. Iako nadležne ustanove nisu provodile istraživanje o motivima podnositelja zahtjeva, zaključile su da taj nagli skok očito ima veze s Brexitom.

Za 36-godišnjeg Duncana Ballantyne-Waya, izdavača jednog kulturnog online-magazina koji u Berlinu živi sa svojom njemačkom suprugom i djecom, nije bio problem ispuniti zahtjeve. Ali sumnja da bi bio zatražio njemačko državljanstvo da nije bilo Brexita. "Zašto bi čovjek prolazio kroz cijelu tu proceduru da ne mora? Brexit pospješuje ovu odluku da ljudi ne bi izgubili neke opcije, a da to ni ne primijete."

Rok za dvojno državljanstvo

29-godišnji Nick Wolfe, odvjetnik u Münchenu, kaže da je i njegov zahtjev za njemačkim državljanstvom pospješio Brexit: "Ako nisi iz neke članice EU-a moraš vratiti svoje staro državljanstvo, ako zatražiš njemačko

Rok za podnošenje zahtjeva za dvojno državljanstvo doista polako istječe. Grad München je u prvih šest mjeseci 2017. zaprimio 271 zahtjev i izdao 88 putovnica. Ali svaka područna služba ima svoju praksu. Rokovi obrade zahtjeva su vrlo različiti. Na nekim mjestima podnositelji zahtjeva čekaju devet mjeseci samo da dobiju prvi termin za razgovor i još daljnjih nekoliko mjeseci za termin kad će predati dokumentaciju koja se traži. A onda obrada zahtjeva traje još 6 do 12 mjeseci. I onda je već ožujak 2019. - krajnji rok za dobivanje dvojnog državljanstva.

Nada da će pobijediti zdrav razum

A što je s onima koji još ne ispunjavaju tražene uvjete? Na dan kada će Velika Britanija izaći iz Europske unije 50-godišnji Adrian Robinson iz Birminghama će biti u Njemačkoj šest godina i devet mjeseci. On ima zanimanje koje od njega traži da puno putuje i boji se da se ubuduće neće moći tako slobodno kretati po Europi kao do sada.

I Robinson se grozi pomisli da bi se morao odreći svog britanskog državljanstva, ako nakon Brexita zatraži njemačko. "Stvarno me uzrujava što nas se prisiljava na ovaj korak. Nadam se samo da će razum pobijediti i da se s nama neće voditi političke igre."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije