Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza sutrašnjice EU

Junckerova Europa za Hrvatsku bolja od Macronove

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
28.09.2017.
u 17:40

Picula: Macron bi u EU vratio Ujedinjeno Kraljevstvo koje iz nje izlazi, a čudno je da kao vizionar ne govori ništa o onima koji u nju žele ući

Govor o Europi sutrašnjice, koji je francuski predsjednik Emmanuel Macron održao pred studentima na pariškoj Sorboni, mnogi su već proglasili “blockbusterom”.

Iako je u njemu bilo ideja koje je prije njega netko drugi već formulirao, Macron im je dao dodanu vrijednost. No bilo je tu i sasvim novih, vrlo smjelih ideja, a tu je ponajprije riječ o demokratskim konvencijama građana, koje bi se održavale po zemljama članicama, a na kojima bi se iskristaliziralo što ljude muči i što oni od Unije zapravo žele. Druga nova ideja, koja bi mogla biti vrlo važan doprinos dodatnom političkom integriranju europskog prostora, transnacionalne su liste za Europski parlament. On je predložio da se već za dvije godine pola EP-a bira s ovih transnacionalnih lista koje bi okupljale političke istomišljenike iz svih 27 zemalja članica. U kontekstu ovoga treba napomenuti da on već radi na tome da svoj pokret EnMarche!, koji stoji na političkom centru, proširi i po ostalim zemljama članicama EU.

Problem njemački liberali

Zanimljivo je i njegovo vezivanje sudbine Europe s Bliskim istokom i Afrikom, glavnim izvorom migranata koji u posljednjih nekoliko godina tište Europu. Njegova je ideja da se uvede porez na financijske transakcije na cijelom području EU i da se taj novac usmjeri na razvoj zemalja iz kojih dolaze migranti, što je ideja kojom bi se problem nastojao riješiti na mjestu na kojem je nastao, što je privlačno i onima koji se žestoko protive migrantima. Sve ove ideje pokazuju da on u osnovi želi stvoriti Europu u kojoj se nitko ne bi osjećao zakinuto.

No s time se potpuno ne slaže Davor Ivo Stier (HDZ), bivši ministar vanjskih poslova, koji Macronov govor uspoređuje s govorom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

– U odnosu na Macrona, Junckerov govor i vizija Europe puno su širi i korisniji i za Hrvatsku i za Europu – kaže Stier. Iako postoje zajedničke točke, kao što su veća integracija u borbi protiv terorizma, europska obavještajna agencija, Junckerov pristup ne stvara nove podjele, ne dijeli EU i njegove građane na one prvog i drugog razreda.

– Eksplicitno je rekao da ne želi podjelu europskog proračuna, ni poseban parlament za eurozonu, te da treba u Schengen prihvatiti i Rumunjsku i Bugarsku i Hrvatsku. Bio je puno integrativniji i to je ono što nedostaje Macronovu govoru – smatra Stier. Junckerov govor bio je realniji i što se tiče implementacije, posebno kad se u obzir uzmu rezultati izbora u Njemačkoj.

– U tamošnjoj vladi vjerojatno će biti liberali koji su protiv proračuna za eurozonu. Iz drugog kuta, to je dobro za Hrvatsku. Nama odgovara da ne bude podjele jer još nismo u eurozoni – kaže.

Dokazati se u Francuskoj

Što je s proširenjem EU, pita se europarlamentarac Tonino Picula (SDP).

– Primijetio sam da Macron smatra da bi plan za reformu EU, ako uspije, mogao vratiti Ujedinjeno Kraljevstvo u takvu reorganiziranu zajednicu. Međutim, za jednog reformatora s vizijom malo je čudno da ništa ne govori o proširenju EU na prostor koji hoće ući, a obraća se prostoru koji izlazi. Meni o Macronu kao o euroreformatoru jednako govori ono što je rekao kao i ono što nije rekao. Nije rekao ni riječ o širenju EU na jugoistok što Hrvatsku dovodi u situaciju da se pita koliko su dosežne reforme i hoće li ostati granična zemlja EU izložena dodatnoj nestabilnosti – kaže Picula.

Da bi bio uvjerljiv euroreformator, na razini svoje ambicije, Macron se najprije treba dokazati kao reformist u Francuskoj, jer upravo je EU, ovakav kakav je danas, izložen sumnjama i kritikama, jednim dijelom takav jer Francuska ne uspijeva provesti reforme, ali i ističe da je Macron očito pristalica EU u dvije brzine.

– Junckerov je stav da eurozona i Schengen ne mogu biti procesi koji razdvajaju članice EU, nego spajaju, što piše i u pristupnim ugovorima. On odbacuje ideju parlamenta eurozone, a mislim da je Macron na korak da predloži zajednički parlament onih država EU koje se žele više integrirati – zaključuje Picula te dodaje da su rezultati njemačkih izbora europskim reformistima Macronova tipa oduzeli jedan dio planiranog prostora. Macron želi više Europe baš kad su njemački birači pokazali da žele više Njemačke.

Komentara 17

Avatar Vukomerec
Vukomerec
17:48 28.09.2017.

Macronov rejting vrtoglavo pada. Sljedeće godine će biti jednoznamenkast. Neće biti ništa od tih planova, jer kad bi bili provedeni od EU ne bi ostalo ni ime. Budimo realni, Brexit je srušio čaroliju EU i ona će ili ostati savez država ili je neće biti.

NO
nogogaz
12:43 29.09.2017.

Merklova čvrsto podržava arbitražu a junker izjavia da međunarodno pravo nije izbor već obveza! A sad izaberi prijatelja...

RA
rankovic
18:01 28.09.2017.

tko zastupa državne interese, predsednik vlade ili jedan župan? samo ovako možemo usporediti junkera i makrona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije