Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pokušaj reciklaže

Još jedan pilot-projekt, ovaj put razvrstavat će stanari Horvata

otpad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.02.2015.
u 13:35

Holding bi od ožujka trebao početi naplaćivati odvoz otpada po volumenu. To znači i sklapanje novih ugovora sa stanarima

Iako uvođenje razvrstavanja otpada i naplate odvoza po volumenu u Zagrebu nije uspjelo ni nakon dva pilot-projekta od kojih je posljednji proveden u Zapruđu, Stenjevcu, Donjoj Dubravi i Gornjem gradu - Medveščaku, kada je 7000 građana imalo priliku naučiti na koji način se odvaja smeće u zasebne spremnike, sličan pilot-projekt provest će se ponovno za 400 kućanstava, i to u naselju Horvati na Srednjacima.

Ugovori s Čistoćom

Tako će stanari zgrada koje se uključe u projekt ponovno dobiti posebne spremnike za pet vrsta otpada – plastiku, staklo, tekstil, papir i biorazgradivi otpad, a ako se počne primjenjivati odluka Gradske skupštine o načinu razvrstavanja i naplate otpada u ožujku, stanari će morati potpisati i nove ugovore za plaćanje usluge s Čistoćom. Naime, prema toj odluci, koju je Gradska skupština već nekoliko puta odgađala, svaka zgrada morat će preko predstavnika stanara sklopiti ugovor s Čistoćom, a njime će se definirati i veličina kontejnera koji je stanarima potreban, kao i broj odvoza koje će Čistoća tjedno obavljati. A upravo na temelju ta dva kriterija, umjesto po kvadraturi stana, radit će se i obračun te naplata ove komunalne usluge.

Reciklažna dvorišta

Zasad građani priliku za razdvajanje otpada imaju na ulicama na kojima je raspoređeno 2056 kontejnera za papir i karton, 2085 kontejnera za staklo i 356 za plastiku. Osim što Čistoća kasni s novim načinom prikupljanja i naplate otpada, kasni i u otvaranju reciklažnih dvorišta. Tijekom ljeta 2014. iz tvrtke su obećavali da će do kraja godine uz postojećih devet biti otvoreno još šest reciklažnih dvorišta, no do danas nije otvoreno nijedno. Kada će biti uređena reciklažna dvorišta na Žitnjaku, Trnju, Rudešu, Svetoj Klari, Sesvetama i na Črnomercu, iz Čistoće nismo doznali, no za projekt vrijedan 9,7 milijuna kuna 80 posto novca dobili su od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komentara 6

DU
Deleted user
07:44 16.02.2015.

"Grad ce placate kaznu ako ne ispune uvjete!?" Koji grad? Platit cemo mi za nesposobnost gradskih uhljeba!

Avatar Duran Duran
Duran Duran
13:59 15.02.2015.

A kaj se silite, tak bu sve završilo na Jakuševcu .

TO
tolitol
17:55 15.02.2015.

Građani su imali priliku "naučiti" kako odvajati otpad? Ozbiljno? Prestanite ljude podcijenjivati i omalovažavati. Omogućite ljudima da, kao na zapadu, kupuju plastične vrećice u različitim bojama za pojedine vrste otpada koje se potom odvoze različitih dana. Svaka vrećica neka košta onoliko koliko košta zbrinjavanje odgovarajuće količine otpada. I problem je riješen. Zar se kod nas iz svega mora raditi viša matematika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije