Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proljeće u ZOO-u

Jedva su čekali sunce da otvore sezonu kupanja, ali i udvaranja

Foto: ZOO
1/5
27.03.2018.
u 23:18

Čim temperatura malo poraste, životinje se presele u vanjske dijelove nastambi, što posebno veseli posjetitelje Maksimira. Proradio je i restoran “Kod morskog lava”, gdje možete na zagrebački odrezak.

I bombe mogu padati, Emu to ne dira. Iako je, baš kao i svi pripadnici njezine vrste, ova crvena panda aktivna uglavnom u sumrak i noću, ni najtanje zrake sunca ona ne propušta. Čim temperatura malo poraste, Ema se smjesti na najvišu granu drveta, a na sunčanje izbaci čak i jezik.

– Totalni zen – kad prolaze pored nastambe crvenih pandi komentiraju posjetitelji Zoološkog vrta, čiji djelatnici kažu kako ova ugrožena vrsta nije jedina koja uživa u proljeću. Kako je to već i uobičajeno, s prvim zrakama sunca sve živne, pa tako i stanovnici Maksimira, koji “radno vrijeme” najradije provode lijeno se izležavajući ispred svojih kuća, što posebno odgovara znatiželjnim posjetiteljima. A da je “dobro biti malo lud u proljeće” jer je “ljubav za ljude sve”, znaju i kubanski stjenjački legvani, koji sa svojih više od 11 kilograma pripadaju među najveće guštere sjeverne polutke. Kod njih je proljeće vrijeme udvaranja jer im u svibnju počinje sezona parenja.

Mužjaci poprime karakterističnu plavu boju te se počinju nadmetati oko teritorija, a najčešće pobjeđuju najveći. Ženke ih obično izbjegavaju sve do svibnja, a i nakon oplodnje, kad su izrazito agresivne prema mužjacima – proljetnu “proceduru” Kubanaca objasnili su u ZOO-u, u kojem je već otvorena i sezona kupanja. Da im se konačno otopi led oko nastambe, jedva su dočekali dalmatinski pelikani, koji su već sami sebe počastili i ponekim ulovom iz maksimirskog jezera.

– Pelikani su vješti lovci i njihove tehnike možemo usporediti s ribarskim flotama. Tijekom lova nekoliko pelikana formirat će oblik slova “U”, plivati u jednom smjeru te udarati krilima po površini vode kako bi privukli ribe iz dubine. Kada se ribe skupe u plićim dijelovima, ulovit će ih u kljunove kao u ribarske mreže – kažu u Zoološkom vrtu, u kojem vodu, ali samo dok je vani sunčano, vole i tapiri te vodenkonji. Brčkaju se i voćni kornjaši, ali ne u vodi, već – u zemlji.

Ove kukce upravo svjetlo potiče na razmnožavanje, nakon čega jaja polažu u zemlju, a iz nje kukci iziđu tek kad ih se već može smatrati odraslima. Oni, međutim, ne vole proljeće samo zbog ljubavi već i zbog hrane jer to je doba godine kad raste njihova omiljena poslastica, cvijeće. A nešto “za pod zub” u ZOO-u pripremili su i za posjetitelje, i to u novom restoranu “Kod morskog lava”, koji se nalazi – kod morskog lava.

– Temelj jelovnika zagrebačka je kuhinja, s naglaskom na jelima koje vole djeca – kažu u Zoološkom, u kojem podsjećaju na svoje brojne programe koji će Zagrepčanima zanimljiviji biti u nadolazećim toplim mjesecima. Timaritelji će i dalje pričati o životinjama, moći će se prisustvovati hranjenjima, a vikendi će biti rezervirani za razne edukativne radionice, kako za najmlađe tako i za odrasle ljubitelje životinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije