Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sadržajan program

Jedini regionalni festival koji objedinjuje film, dizajn i arhitekturu dolazi u Uraniju

Foto: PARI PIKULE
1/5
20.10.2021.
u 15:35

Ovogodišnji program će se održati i putem platforme kinomeetingpoint.ba

Zaljubljenici u film, dizajn, arhitekturu i ostale oblike kreativnog umjetničkog izražavanja od petka pa sve do utorka u Uraniji mogu uživati u trećem izdanju DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala. Uz filmski program posjetitelji će imati priliku popratiti i razgovore domaćih te inozemnih stručnjaka koji će svoje dojmove o filmovima  podijeliti uživo te online u emisiji "Razgovori ŠTA DA?". Ovogodišnji program će se održati i putem platforme kinomeetingpoint.ba od subote do 1. studenog.

Objedinjuje osam nagrađivanih dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.

- Veselimo se da ćemo ove godine moći uživo razgovarati o filmovima i družiti se s umjetnicima, arhitektima, dizajnerima i vizionarima na platnu, ekranu i u dvorani - istaknula je Tina Hajon, umjetnička direktorica festivala.

A ovih se osam naslova ujedno natječe za službenu nagradu festivala ISKRA, sliku mladog umjetnika ili umjetnice iz kolekcije Erste Fragmenti. O njoj će odlučiti tročlani žiri: Alec Von Bergen, vizualni umjetnik iz SAD-a, Duška Zagorac, sarajevska scenaristica i redateljica, te riječki arhitekt Idis Turato.

Program otvara "Kuća Cardin", dokumentarac o životu i stvaralaštvu slavnog dizajnera Pierrea Cardina, nakon čega će o njegovom liku i djelu razgovarati novinarka Vlatka Kolarović i odvjetnica Jadranka Sloković. U subotu se kreće od 18 sati s fantastičnom ekraniziranom pričom "Jørn Utzon: čovjek i arhitekt", kojeg će popratiti razgovor arhitektice Vedrane Ergić i novinarke Ivane Antunović Jović. "Mau", koji prati profesionalni život dizajnera Brucea Maua, predstavit će sam redatelj Benji Bergmann, a u razgovoru će sudjelovati dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.

Nedjelju preuzimaju Talijani, točnije filmovi "Ja sam sunce", o modnom dizajneru Lorenzu Rivi te Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada o fotografu i njegovoj omiljenoj temi - Veneciji. Razgovore će voditi novinarke i urednice Nada Mirković i Vlatka Kolarović te znanstvenica Ana Žuvela i vizualnim savjetnik pri Venecijanskom filmskom festivalu Alec Van Bargen. U ponedjeljak će se moći uživati u djelu o slavnom umjetniku "Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy – Nagyja"  kojeg će predstaviti dizajnerica Nina Bačun i povjesničar umjetnosti Feđa Vukić.

"Grad želje" donosi pak priču o Tel Avivu, o kojem će govoriti redatelj i novinar Robert Zuber. Festival zatvara "Felinopolis" koji prati zbivanja na slavnim redateljevim setovima, a prilagođen je osobama s oštećenjem vida putem besplatne aplikacije MOVIEREADING. Iza projekcije program će zaključiti razgovor novinarke Ivane Antunović Jović i filmologa Bruna Kragića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije