Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvoz otpada

Jakuševčani su svjesni da će se donijeti samo privremene mjere

jakusevec, bandic
Borna Filic/PIXSELL
27.08.2012.
u 13:00

Znaju da od zatvaranja nema ništa pa stanovnici traže pogodnosti. Gradska skupština odlučivat će u utorak između dva slična prijedloga

Problem odvoza zagrebačkog otpada na Jakuševec neće nestati za nekoliko dana kako god odlučile gradske vlasti. Na izvanrednoj sjednici u utorak zastupnici neće imati velikog manevarskog prostora jer mogu prihvatiti plan odštete koji im je poslao Milan Bandić ili pak rezervni plan koji su predložili stanovnici, a koji još nije ni poslan na dnevni red.

Bernardićeva je zadnja

Kakvu god odluku donijeli, otpad neće maknuti pa će se stoga on još godinama odvoziti na najveće odlagalište u Hrvatskoj jer alternative zasad nema. Naime, još nije ni počela ozbiljna rasprava o lokaciji za novo odlagalište ili palionicu, za što treba donijeti i plan gospodarenja otpadom te prostorni plan. Dotad je na gradskim vlastima jedina zadaća da se dogovore kako će umiriti tamošnje stanovnike. Pred njima su stoga dvije opcije. Prva je prihvatiti Bandićev plan pa stanovnike umiriti isplatom naknade (o modelu se treba raspravljati), besplatnom legalizacijom te dopuštanjem iznimke da do zatvaranja odlagališta smiju uzgajati domaće životinje. To se zakonski ne može provesti jer je potrebna izmjena postojećeg Zakona o otpadu pa je gradonačelnik od Skupštine zatražio i da je izmole kod nadležnog Ministarstva. I predsjednik Skupštine zna da je potrebno zakonsko rješenje. U njega Jakuševčani ne polažu puno nade, ali znaju da je ključ uspjeha upravo u stavu koji on zauzme.

– Razgovarao sam s nadležnim ministrom i nadamo se da će se pronaći model prema kojem bi stanovnike mogli odgovarajuće odštetiti – kazao je Davor Bernardić. Ako Skupština ne uvaži Bandićev prijedlog, gradonačelnik im predlaže da prihvate zahtjeve stanovnika na početku pregovora. U tom prijedlogu oni traže da se područje Jakuševca i Mičevca proglasi “prostorom posebne gradske skrbi”. Time bi također dobili neke povlastice, ali umjesto novčane naknade navode legalizaciju bespravne gradnje i postavljanje displeja koji bi svakog dana pokazivali kvalitetu zraka i količinu plinova sa smetlišta.

Poštena naknada

– To bi bila deklarativna odluka kojom bi se otvorio pravni temelj za pregovore – kazao je Ratko Bedeković, predsjednik Mjesnog odbora.

Iako im se sve više prebacuje nezasitnost u isisavanju gradske blagajne, ruku na srce, malo tko bi ostao ravnodušan da se našao u njihovoj koži. Jakuševčani misle da je smeće došlo njima, ne oni smeću pa kada ga već gradske vlasti neće zatvoriti, neka im to onda pošteno i nadoknade.

– Žalosno je da se bune ostali Zagrepčani. Nitko ne želi alternativnu lokaciju ni blizu svojih kuća, a nama predbacuju isplatu novca što je zakon dopustio za sve građane koji žive blizu otpada – kazao je Bedeković.

Komentara 2

AM
amato
13:27 27.08.2012.

Navodno su tamo ljudi kupovali poljoprivredno zemljište po bagatelnim cijenama i gradili bespravno kuće i ostale objekte. Oni su znali što i gdje kupuju ali su kupovali. Radi se o svjesnoj njihovoj akciji s ciljem da izvuku od države nekakvuu korist. Dakle radi se o njihovom pokušaju prijevare države i Grada. Radi se o svjesnom podrivanju države i Zagreba i oni i oni koji su im u tome pomogali svojim nečinjenjem su odgovorni i trebaju ići pred sud radi pokušaja prijevare države. Jer konačno tako je naša konačno i došla na grane na kojima sada jest. Oni na vlasti su sve progledavali ljudima radi njihovih glasova, ne vodeći računa da ima kraj. Kraj postoji.

CH
chemica
15:01 27.08.2012.

Poslati bagere, a odštetu za smrad isplatiti onima koji preostanu. S legalnim papirima. Naravno, ni za trenutak ne treba smetnuti s uma činjenicu da je i ovo samo još jedna u beskonačnom nizu svinjarija druga s "diplomom" opštenarodne odbrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije