Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holding

Ivo Čović: Isplatimo li božićnice, nećemo imati za plaće

'zet_pxl_gra.1'
''
22.12.2010.
u 14:45

Sindikat je najavio štrajk za 4. siječnja, no tramvaji bi mogli stati jer neće biti novca

Zaposlenici Zagrebačkog holdinga morat će ostati bez dijela dosadašnjih radničkih prava bez obzira na to isplati li im tvrtka božićnice ili ne. Ivo Čović, predsjednik uprave, upozorio je da će u pitanje doći plaće ako Holding isplati božićnice te da se mora postići dogovor.

Pravo na premještaj

– Nećemo dizati kredite da isplatimo plaće. Radnici nisu krivi za situaciju u Holdingu, no moraju razumjeti situaciju. Bez obzira na to što će biti s božićnicama, moramo postići dogovor za sljedeću godinu. Uvijek radna prava idu naprijed, ali ja ću preuzeti odgovornost da se sada vrate korak natrag. Ako ne postignemo dogovor, morat će se promijeniti uprava – kazao je Čović novinarima sinoć na božićnom domjenku. No, sudeći po stanju u Holdingu, tramvaji bi mogli stati i bez najavljenog štrajka zaposlenika, koji planiraju za 4. siječnja. I to jer Holding neće imati čime podmirivati troškove, a dug ZET-a kroz godine približio se milijardi kuna.

– Hoće li biti štrajka, dogovorit ćemo nakon sutrašnjeg sastanka socijalno-gospodarskog vijeća i sastanka s upravom – kazao je Dario Klenberger, predstavnik sindikata. A što kolektivni ugovor, koji je sa 56 sindikata još 2002. potpisao gradonačelnik Milan Bandić, osigurava zaposlenicima? Regres i božićnicu jednaku osnovici plaće - 2884 kuna te dar za djecu od 600 kuna i uskrsnicu od 400 kuna. Uprava ih ne može raspoređivati po podružnicama bez njihova pristanka. Primjerice, ako je u ZET-u višak tajnica, a u Zagrebparkingu je otvoreno isto radno mjesto, Holding mora zaposliti novu tajnicu ako nitko ne pristane na premještaj u Zagrebparking. Radnicima su zajamčeni troškovi prijevoza te stalni dodatak na plaću od 608 kuna, dnevnice u zemlji od 170 kuna te terenski dodatak u jednakom iznosu.

Odbio dva posla

Bolovanje duže od 90 dana potpomaže se sa 2500 kuna, dok u slučaju smrti radnika obitelj dobiva 3000 kuna i Holding podmiruje trošak pogreba. U slučaju smrti člana obitelji isplaćuje se također 3000 kuna. Za nastalu invalidnost radnik dobiva dvije mjesečne plaće (sadašnji prosjek je 6300 kuna), a ako se isto dogodi članu obitelji, dobije jednu plaću. Istim iznosom Holding sudjeluje u kupnji lijekova i medicinskih pomagala. Otpremnina za odlazak u mirovinu je tri mjesečne plaće, a nagrađuju se i rođenje djeteta te jubilarne godišnjice (od 700 do 2400 kuna). Primjerice, kolektivni ugovor osigurao je nedavno bravaru iz ZET-a da nakon 30 godina rada i nastale invalidnosti odbije druga dva posla koja su mu prilagođena te dobije otpremninu od 450.000 kuna. Jasno je da sindikati neće popustiti upravi, jer teško da će doći vrijeme u kojemu će moći izboriti slična prava.

Ključne riječi

Komentara 4

IV
Ivan5
22:47 23.12.2010.

Bio sam jedan od onih koji nisu baš blagonaklono gledali na ultimativno traženje sindikata u ZG Holdingu da im se isplati božićnica! Te je teška situacija, te recesija hara, te mnogi drugi nemaju i.t.d. (Mada mislim da se ugovora treba držati). I tako je bilo sve do danas. Od danas sam na strani tih istih sindikata! Danas sam saznao da se u ZET-u skidaju reklame sa vozila prije isteka ugovora samo zato jer se te reklame ne sviđaju gradonačelniku. Plaćati će se penali za neispunjavanje ugovora umjesto da se uprihoduje nešto novaca u ovoj teškoj situaciji. Ili će možda gradonačelnik nadoknaditi štetu? Dakle, moj je zaključak da se novaca ima samo se treba stvoriti umjetna kriza! Naprijed sindikati!!!

Avatar mmelcic
mmelcic
06:34 23.12.2010.

Radnicima se bolje isplati dobiti božičnicu i nakon toga npr. samo pola plaće za prosinac, a Čoviću i njegovoj preplaćenoj bulumenti u Upravi ne. Oni gube mnogo više novca i to su izračunali. Osim toga ako ne isplati božičnicu sada uvijek može kasnije izvesti neki manevar i ne isplatiti je uopće, dok neisplata plaća ima ne zastarijeva i može imati druge teške posljedice, kao smjenu Uprave, stečaj i kaznenu odgovornost.

DU
Deleted user
13:00 23.12.2010.

Strašno kako netko tko je na čelu holdinga može govoriti radnicima da im ne može isplatiti božićnicu,a sam uživa plaću od 30000kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije