Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat graditeljstva:

'Inspekcija bi trebala više provjeravati poslodavce, ove dvije smrti nisu se trebale dogoditi'

Zagreb: Sanacija krova koji je oštećen u potresu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
15.04.2020.
u 13:55

Posljednji slučajevi smrtno stradalih radnika ozbiljno su upozorenje svim sudionicima na izradi i donošenju novog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa, na koji način će urediti minimalne tehničke i druge uvjete koje moraju zadovoljiti izvoditelji radova i na koji način će se  to kontrolirati, poručili su sindikalci.

Zbog već drugog radnika koji je stradao zbog nedostatka zaštitne opreme prilikom sanacije štete nastale nedavnim potresom jačine 5,5 po Richteru, Sindikat graditeljstva pozvao je Inspekciju da više provjerava poslodavce koji svojim radnicima ne osiguravaju dovoljnu zaštitu na radu, što u vezi s epidemijom koronavirusa, što vezano za popravak štete koju je prouzročio zemljotres. Iz sindikata podsjećaju kako radnik kojemu nije osigurana zaštitna oprema te ako postoji izravna prijetnja za njegovo zdravlje i život, uz prethodno upozorenje poslodavcu, ima pravo odbiti raditi i napustiti radno mjesto, a da usto dobije naknadu u visini 100 posto plaće.

"Dva su života prekinuta, dvije su se smrti dogodile, a mogle su i trebale biti spriječene. SGH ponovo poziva poslodavce da se u procesu rada ne improvizira nego da maksimalno poštuju sva pravila i provode sve mjere zaštite na radu", poručuju u priopćenju dodajući kako je osnova zaštite na radu prevencija, odnosno poduzete mjere u sprečavanju ili smanjenju rizika na poslu. 

"Posljednji slučajevi smrtno stradalih radnika ozbiljno su upozorenje svim sudionicima na izradi i donošenju novog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa, na koji način će urediti minimalne tehničke i druge uvjete koje moraju zadovoljiti izvoditelji radova i na koji način će se  to kontrolirati", poručili su sindikalci.

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
17:03 15.04.2020.

Ne samo da u spomenuti Zakon treba biti uključena odredba o obvezi zaštitnih mjera; izvođač koji angažira radnike na tim poslovima dužan je osigurati opremu, uređaje i drugo što treba, kako bi zdravlje i životi radnika bili zaštićeni. Ali, treba i propisati Tko je i kako dužan svakodnevno obilaziti sva radilišta da učestalo provjerava. Ne da sjedne s poslovođom ili vlasnikom na viski, nego da pregleda i sastavi zapisnik koliko radnika, koju opremu i td. je zatekao tog dana u toliko sati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije